Ministre: Det skal være lettere og billigere at tage en meritlæreruddannelse
Regeringen vil i det kommende folkeskoleudspil komme lærermanglen til livs ved at lette adgangen til meritlæreruddannelsen.
Der mangler uddannede lærere i skolen. Derfor vil et af tiltagene i SVM-regeringens kommende folkeskoleudspil handle om at gøre det muligt for flere at efteruddanne sig til lærer på den såkaldte meritlæreruddannelse.
Det fortæller undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) og uddannelsesminister Christina Egelund (M) i et interview med Information.
At gøre merituddannelsen mere attraktiv handler ifølge Mattias Tesfaye om at "sikre et styrket lærerværelse".
"Vi skal sørge for, at de nødvendige specialpædagogiske kompetencer er til stede på de enkelte skoler, men også sikre, at de mange, der allerede arbejder med vores børn i skolen, men har en anden uddannelsesbaggrund som akademikere eller håndværkere, får nogle mere fordelagtige vilkår at tage en læreruddannelse på," siger Mattias Tesfaye til Information.
Skolen var også det helt centrale tema i statsminister Mette Frederiksens åbningstale, hvor hun blandt andet pegede på, at der var behov for at give mere frihed til skolerne og få genoprettet respekten for lærerne.
Derfor vil regeringen i næste uge komme med et samlet udspil til at forbedre forholdene i skolen, fortalte statsministeren fra Folketingets talerstol.
Når der mangler læreruddannede flere steder i landet, skyldes det især, at færre unge søger ind på læreruddannelsen, men også at mange lærere søger væk fra faget efter en kort årrække. Andelen af lærere i skolen uden læreruddannelse er derfor næsten fordoblet på ti år, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Lærermanglen er dog ikke den eneste årsag til, at de to ministerkolleger vil lette adgangen til merituddannelsen. For uddannelsen er også en vigtig vej til at få flere forskellige fagligheder ind i skolen, mener Christina Egelund:
"Meritlæreruddannelsen er en af nøglerne til at åbne folkeskolen og lærerværelset for mennesker med forskellige faglige baggrunde. Det vil betyde, at eleverne i folkeskolen møder lærere, som kan alt muligt forskelligt, og det bærer i sig selv en styrke. Det er på den baggrund, vi gerne vil gøre meritlæreruddannelsen tilgængelig for flere," siger hun til Information.
Flertallet af meritlærerstuderende er i dag universitetsuddannede, men fremover skal det også være muligt for flere erhvervsuddannede at blive meritlærere, påpeger uddannelsesministeren.
Det skal blandt andet ske ved at sænke deltagerbetalingen på uddannelsen, som i dag koster knap 80.000 kroner. Præcis hvor meget vil hun dog ikke komme nærmere ind på.
"Det bliver svært for os at gå ind og fjerne deltagerbetalingen helt, men vi kommer til at lette betalingen væsentligt, så det gør en forskel for den enkelte, som står og skal overveje, om det kan hænge sammen at tage denne uddannelse," siger Christina Egelund.
Desuden vil de to ministre bløde op for, hvad de studerende kan få merit for og se på, om praktikperioden kan indrettes mere fleksibelt.