”Jeg ville gerne finde et job, som jeg kunne se mig selv i resten af mit arbejdsliv, og som jeg kan leve af, og det her med at være noget for andre mennesker og være et bindeled – en form for borgernes advokat - tiltrækker mig”, siger Henriette Præstholm.

Fra folkeskolelærer til sosu-elev: 
”Jeg kommer med et levet liv i bagagen, så jeg forventer ikke praksischok"

55-årige Henriette Præstholm har lagt lærerfaget bag sig og begyndte her i januar på uddannelsen til social- og sundhedsassistent. Voksenelevløn har gjort skiftet økonomisk muligt.

Offentliggjort

Det er 30 år siden, Henriette Præstholm sidst sad på skolebænken, så det er ikke helt uden udfordringer at blive studerende igen. 

Siden den 13. januar er den 55-årige tidligere folkeskolelærer mødt ind på Social- og Sundhedsskolen Fyns afdeling i Svendborg. Hun har nemlig taget en beslutning om, at hun vil være social- og sundhedsassistent.

”Det er hårdt at være tilbage på skolebænken efter så mange år. Det tekniske – computer og forskellige værktøjer - udfordrer mig, og så kan jeg mærke, at jeg er blevet langsommere. Jeg har behov for at reflektere mere over tingene, men det har måske noget med min alder at gøre”, siger Henriette Præstholm. 

Til gengæld er hun blevet langt mere seriøs, end da hun læste til lærer på Skårup Seminarium fra 1991-1995. 

”Jeg vil rigtig gerne gøre det godt og går langt mere op i fagene end under min læreruddannelse, og det er virkelig en spændende uddannelse, hvor du får en masse kompetencer og også ender op med en autorisation som færdiguddannet”, fortæller hun.

Forventer ikke praksischok 

Med en gymnasieuddannelse i bagagen får Henriette Præstholm – ligesom andre – en 20 ugers kortere uddannelse, da hun springer over grundforløbet og starter direkte på hovedforløbet. 

”Det har været noget af en start, for der er virkelig mange ting og begreber, du skal have styr på over kort tid – uden den grundlæggende indføring fra grundforløbet, men jeg knokler på”.

Til gengæld glæder hun sig over at være startet på en uddannelse, der veksler mellem teori og praksis. 

Regler for voksenelevløn

Hvis du er fyldt 25 år ved uddannelsens start, har du mulighed for at få voksenelevløn både i skoleperioder og under oplæring/praktik.
Det kræver, at du er rundet 25 år, når du skriver din elevkontrakt under, og at du kan dokumentere et års relevant beskæftigelse inden for de seneste fire år.
Muligheden for voksenelevløn er den del af overenskomstaftalerne mellem FOA og henholdsvis KL og Danske Regioner, hvor voksenelevløn er garanteret under hele uddannelsen, hvis man lever op til de to kriterier.
Muligheden gælder for uddannelser til både sosu-assistent, sosu-hjælper og pædagogisk assistent. Voksenelevlønnen på social- og sundhedsassistentuddannelsen ligger pr. 1. oktober 2024 mellem 23.336,61 og 24.535,53 kroner brutto pr. måned – afhængig af kommune.

”Det bliver meget nærværende, når man på den måde kan koble teorien direkte med praksis”.

Henriette Præstholm har netop gennemgået de første fem uger på skolen og begyndte i sidste uge i sin første oplæringsperiode – 20 uger på demensafdelingen på Plejecentret Aldersro i Svendborg. 

”Jeg kommer med et levet liv i bagagen, så jeg forventer ikke praksischok. Jeg glæder mig til at komme ud i virkeligheden og tager tingene, som de kommer”, siger hun. 

Som brancheskifter har hun inden uddannelsesstart allerede været i fire ugers prøvepraktik.

”Det var jeg i maj måned, så på den måde ved jeg, hvad jeg går ind til”. 

Det faglige blev sekundært 

At Henriette Præstholm i en alder af 55 år skifter spor kommer efter lange overvejelser. 

Hun blev uddannet lærer i 1995 fra Skårup Seminarium med linjefag i tysk og idræt – med store ambitioner i forhold til læring og faglighed. 

”Med mine kundskaber og begejstring for begge fag ville jeg virkelig gerne bidrage til børn og unges læring med fokus på høj faglighed, men meget hurtigt måtte jeg sande, at det faglige blev sekundært, og at mine principper for undervisning ikke kunne efterleves”, fortæller Henriette Præstholm. 

”Det var mentalt hårdt at være lærer, og det relationelle havde langt mere fokus end det faglige, men jeg havde ikke lyst til at sænke barren”, fortsætter hun. 

Så efter forskellige jobs i både almindelige klasser og specialklasser blev det et farvel til folkeskolen, og hun arbejdede derefter tre år som sprogscreeningspædagog i Langeland Kommune i en deltidsstilling, som hun kombinerede med at stå i en tøjbutik i Svendborg.

Siden har hun undervist syriske flygtninge i regi af AOF, arbejdet som fitnessinstruktør, og fra 2018 til 2023 havde hun en deltidsstilling som sekretær hos en fysioterapeut. Stadig i kombination med jobbene som fitnessinstruktør og tøjekspedient. 

”Jeg kunne bare mærke, at jeg med alderen ikke kunne holde til at drøne rundt på den måde”, forklarer hun. 

Et job til resten af arbejdslivet 

Samtidig har hun været igennem en skilsmisse, som gjorde det nødvendigt at gå i tænkeboks i forhold til fremtiden. 

”Jeg ville gerne finde et job, som jeg kunne se mig selv i resten af mit arbejdsliv, og som jeg kan leve af, og det her med at være noget for andre mennesker og være et bindeled – en form for borgernes advokat - tiltrækker mig”, fortæller Henriette Præstholm. 

”Social- og sundhedsassistenter udfører et enormt vigtigt arbejde, og det at udøve helhedsorienteret sygepleje og arbejde på både et tværprofessionelt og tværsektorielt niveau stiller krav til både overblik og samarbejde, og det finder jeg rigtig interessant”, fortsætter hun. 

Voksenelevløn under hele uddannelsen 

Som enlig havde det ikke været muligt for hende at skifte spor, hvis hun skulle på SU, men med muligheden for at komme på voksenelevløn – under hele uddannelsen – kunne det lade sig gøre. 

”Jeg får omkring 23.300 kroner brutto, og det kan jeg godt leve for”, fortæller Henriette Præstholm. 

Hendes planer om at skifte spor og blive social- og sundhedsassistent er blevet vel modtaget hos både familie og venner. 

”Jeg har ikke fået andet end positive tilbagemeldinger. Alle siger: 'Hvor er det godt, vi mangler jer i den grad'”. 

Går alt efter planen, er Henriette Præstholm færdig som social- og sundhedsassistent i september 2027. Hvilket job hun så vil søge, har hun endnu ikke besluttet. 

”Jeg har jo valgt et fag med jobgaranti, men hvilken vej jeg vil gå, ved jeg ikke endnu. Det må jeg se efter mine forskellige praktikker”.