Lærere slår alarm over situationen på Sønderborg-skoler
For nylig kom det til vold mod en lærer på Ulkebøl Skole, men det er bare et eksempel på, at psykiske arbejdsmiljø på Sønderborgs skoler er alvorligt forringet, mener lærerne. Politikernes ønske om en rummelig skole har spillet fallit, siger de.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Skolerne er fulde af elever, som har diagnoser og er henvist til andre tilbud - der er bare ikke plads til dem der. Det er så frustrerende, fordi alle er tabere. De børn, der har vanskeligheder, taber, fordi de ikke får en undervisning, de kan profitere af, de såkaldte normalelever taber, fordi de andre tager alt for megen tid, og lærerne taber i form af et forfærdelig dårligt psykisk arbejdsmiljø", siger kredsformand Lisbet Skyum og fortæller om lærere, der har taget deres gode tøj og er rejst og andre, der må melde sig syge.
"Samtidig med at vi skal rumme alle disse børn, er klassekvotienten meget højere, end lokalerne er indrettet til. På Ulkebøl Skole er normen efterhånden 28 elever, og det betyder, at der ikke er en krog til et barn, der har brug for at sidde lidt skærmet for omverdenen".
Kulturudvalget i Sønderborg Kommune skal på sit kommende møde behandle et brev fra lærerne på Ulkebøl Skole. Heri fortæller de som eksempel, at ud af 80 elever på 8. klassetrin er 10 henvist til familie- og ungerådgivningen, tre har kommunen erkendt, at den ikke kan give et relevant skoletilbud til, to er henvist til specialklasserækken, men har ikke fået plads, og fire har store læsevanskeligheder. Dertil kommer 18 tosprogede elever, hvoraf en del har både store sociale, sproglige og adfærdsmæssige problemer.
Men formanden for Sønderborg-lærerne understreger, at situationen er den samme på de øvrige skoler:
"Jeg blev ringet op privat i weekenden af en lærer fra en af de andre skoler, der var glad for, at jeg tog bladet fra munden og fortalte om situationen i avisen", fortæller Lisbet Skyum.
Sønderborg-politikerne besluttede i 2004, at folkeskolerne skulle være mere rummelige. Dengang blev der nedlagt pladser i erhvervsklasser, specialklasserækkerne, skolernes specialundervisning og Huholt Skole, som er kommunens tilbud til damp- og asperger-børn. Dengang advarede lærerkreden som konsekvenserne både for børnene og for lærernes psykiske arbejdsmiljø.
"De fleste børn er jo søde, men de får bare ikke lov at sætte dagsordenen", siger Lisbet Skyum og forstår ikke, at skolelederne ikke står sammen om at sige fra over for politikerne.
Over for JydskeVestkysten afviser byrådspolitiker for Venstre, Karsten Schøn, kritikken:
"Vi har haft og har stadig et par alvorlige sager på Ahlmann-Skolen og Ulkebøl Skole. Men det har intet med den rummelige skole at gøre. Vi har afsat flere millioner kroner til rummelighed i skolen, og det hjælper altså ikke, at lærerne lægger armene over kors. De må være parate til mere rummelighed".