OK24
Foto: Karen Ravn
Michael Ziegler: Lønfremgang styrker rekrutteringen
Styrket rekruttering var målet med overenskomstforhandlingerne, og trætte forhandlingsparter var lørdag enige om, at det er lykkedes at sikre en reallønsfremgang til alle grupper, også dem der ikke blev tilgodeset ved trepartsaftalen.
Der var koks i kommunikationen lørdag eftermiddag, hvor KL ved middagstid kaldte til pressemøde for at præsentere et overenskomstforlig. Kl. 13 blev et resultat lækket og trukket tilbage. Og så blev det først kl. 15, at ti meget trætte forhandlere kunne præsentere en aftale for de knap 500.000 kommunalt ansatte.
Fagbevægelsens topforhandler Mona Striib erkendte med det samme, at hun jo var gået ind til forhandlingerne med en forventning om et tocifret resultat.
Alligevel er hun godt tilfreds med rammen på 8,8 procent over to år. Dels fordi skønnet over den private lønudvikling er blevet nedjusteret i forhandlingsperioden, dels fordi det med en nyskabelse er sikret, at lønnen forhandles igen i november 2025, hvor KL og fagbevægelsen har lovet hinanden at samle op, hvis de privatansattes løn er stukket af fra den offentlige lønudvikling:
"Samtidig er vi blevet enige om at tage et nyt lønindeks i brug fra 2025", fremhævede hun på dagens pressemøde.
Også KL's topforhandler Michael Ziegler er glad for aftalen, som han tror på medvirker til at bevare attraktive
kommunale arbejdspladser bl.a. gennem en reallønsforbedring.
Gælder reallønsforbedringen også for de medarbejdergrupper, som ikke blev tilgodeset i trepartsaftalen, fx lærerne?
"Ja, selvfølgelig", understregede Michael Ziegler, "for rammen på 8,8 procent er større end inflationen".
Aftalen
Aftale mellem KL og Forhandlingsfællesskabet på kl.dk
2 procent af rammen er afsat til forhandlinger med de enkelte faglige organisationer. Der er også indgået aftale om en pulje på 0,045 procent til at løfte lønnen for de lavest lønnede på det kommunale arbejdsmarked.
Der er også aftalt en ny model, der gør det muligt for lønmodtagerne at opspare afspadsering og 6. ferieuge til senere afvikling.
På dagens pressemøde forklarede Mona Striib og Michael Ziegler, at det er første skridt på vejen mod det, der kunne blive en såkaldt fritvalgsordning i 2026, hvor medarbejderne får endnu større fleksiblitet i deres arbejdstid.
"Men det er jo der, hvor vi i KL har en guldvægt, hvor vi meget nøje vejer, hvilke tiltag der øger arbejdsudbuddet, og hvilke der trækker den modsatte vej. Og det skal vi kigge på sammen", sagde Michael Ziegler.
Forebyggelse af vold på jobbet
Ud over løn og arbejdstid diskuterer overenskomstparterne også mange andre forhold på jobbet.
"Vi har taget hul på de udfordringer, vi ser med vold og trusler om vold på jobbet", fremhæver Mona Striib.
Parterne har afsat 1,8 millioner kroner til en indsats, der bl.a. handler om at sende et fælles budskab om, at det er uacceptabelt, at ansatte skal udsattes for vold, trusler og chikane i forbindelse med deres arbejde.
Et antal kommuner inviteres til at være med til at kvalificere det forebyggende arbejde på grundlag af ny viden og afprøve nye helhedsorienterede og systematiske tilgange til at forebygge arbejdsrelateret fysisk eller psykisk vold, trusler og chikane, og gode erfaringer og indsatser skal formidles og deles.