Charlotte Dyremose vil have skolerne til at blive bedre til at dele, hvad der virker, og hvorfor det virker.
Charlotte Dyremose: De dårligste skoler skal gøre noget
Ranglistenyt. Den konservative uddannelsesordfører vil sende fagkonsulenter ud til de 25 lavest placerede skoler på Undervisningsministeriets socialt korrigerede rangliste.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De 25 dårligst placerede skoler på Undervisningsministeriets socialt korrigerede rangliste over landets skoler skal have besøg af et hold af fagkonsulenter eller andet fagpersonale. Fagkonsulenterne skal se på, hvad skolerne kan gøre bedre.
Sådan lyder opfordringen fra den konservative uddannelsesordfører, Charlotte Dyremose.
"På de dårligste skoler skal det være en håndholdt indsats, så man kommer ud og siger, at nu skal I altså gøre noget ved det", siger Charlotte Dyremose.
Som man har kunnet læse på folkeskolen.dk har blandt andre forskningsleder hos AKF, Beatrice Rangvid været ude med en hård kritik af Undervisningsministeriets rangliste. Rangvid sagde:
"Afgangskaraktererne på den enkelte skole svinger fra år til år, så man bør i det mindste tage et gennemsnit over i hvert fald tre år".
I forhold til Rangvids kritik, giver det ikke mening at sige, at det her er en liste over, hvor god eller dårlig en skole er?
"Det her er netop et forsøg på at tage andet end bare de rå karakterer. Jeg siger ikke, at man ikke med tiden kan blive bedre til at få de her faktorer på plads. Det er statistik, og derfor vil der altid være nogle afvigelser. Men det, vi kan se, er, at der er nogle skoler, der ligger voldsomt meget dårligere, end de burde. Og der burde det være muligt at trække på nogle erfaringer fra andre skoler. Om man tager karaktererne over en treårig periode, eller man siger de 25 eller ti (dårligst scorende - red.) skoler, det er ikke det, der er væsentligt", siger Charlotte Dyremose.
Der skal handles
For hende er det afgørende, at der bliver handlet på ranglisterne med det samme.
"Vi kan ikke være bekendt at vente på, at det her bliver rettet op. For hver gang vi venter, så er der nogle elever, der bliver tabt i vores uddannelsessystem. Det er ikke sådan, at det er en automatik, der siger, fordi man ligger i bunden af den her liste, så skal man lave 200 ting anderledes. Hvis den her taskforce vurderer, at man gør det, man skal gøre, så vil der ikke blive lavet noget om, og så er deres besøg slut.
Synes du, at de 25 dårligst scorende skoler på den her rangliste er landets i øjeblikket dårligste
"Det er i hvert fald de skoler, der umiddelbart ser ud til at være ringest til at udføre den opgave, de burde udføre. Og der kan så være afvigelser, men det er ikke det der er væsentligt".
Kan du forstå, hvis de skoler, der klarer sig dårligt på den her rangliste, synes det er skrapt, at blive valgt ud som den dårligste skole i landet på én dårlig årgang? Og er det ikke hurtigt at lave politik på noget, der er så løst i kødet?
"Jeg synes, man er enormt hurtig til på skoleområdet at mene, at hver gang man laver en evaluering og laver et udviklingsredskab, så er det per definition en stempling. Jeg synes, vi bliver nødt til at komme væk fra, at alting skal betragtes som en stempling. Det her er et spørgsmål om at se det som et udviklingsredskab, og man skal være åben overfor at der er nogen gør det bedre end man selv gør", siger Charlotte Dyremose.
Hendes forslag blev bragt i dagens udgave af Berlingske. Her afviser Troels Lund Poulsen det.
"Det er ikke en opgave for mig at sende et rejsehold af sted. Det er nu en gang de respektive kommunalbestyrelser, der har ansvaret for at drive skoler, og derfor skal de også påtage sig det ansvar at gøre noget ved de dårlige skolers resultater og dermed løfte elevernes niveau. Det er netop derfor, at jeg har offentliggjort den nye rangliste", siger Troels Lund Poulsen til Berlingske.
Læs mere om Undervisningsministeriets socialt korrigerede rangliste i link-samlingen til højre for artiklen.