Susanne Bertelsen: Reglerne harmonerer ikke med ønsket om at forebygge livsstilssygdomme
Rune Johansen
Iværksætter-modet sættes på en hård prøve
"Vi skal udvikle en iværksætterkultur, så flere får mod på at starte egen virksomhed", lød det i statsministerens nytårstale. Men modet blev sat på hård prøve, da professionsbachelor Susanne Bertelsen ville springe ud som iværksætter.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Først og fremmest må jeg slet ikke reklamere for min virksomheds åbningstider, fordi jeg modtager supplerende dagpenge som selvstændig med bibeskæftigelse og derfor skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet", forklarer Susanne Bertelsen.
Da Susanne Bertelsen fik tilbudt egnede lokaler til sin kostklinik, henvendte hun sig som det første til det lokale skattecenter for at høre hvilke skatteregler, hun hørte under. Efter forskellige svar blev den endelige konklusion, at Susanne Bertelsen skal være momsregistreret.
"Hvis jeg var autoriseret kostvejleder, ville jeg være fritaget for moms. Nu bliver jeg i grove træk 20 procent dyrere end de autoriserede kostvejledere", forklarer hun.
Susanne Bertelsen kan ikke blive autoriseret, fordi hun har valgt specialelinjen human ernæring frem for klinisk diætetik.
"Mine kunder kan ikke få dækket udgifterne til min behandling over sygesikringen, og praktiserende læger kan ikke henvise patienter til mig. Jeg har skrevet til indenrigsminister Lars Løkke om problemerne, men ikke fået noget svar".
Susanne Bertelsen valgte specialet human ernæring, da hun synes, den er mest egnet til at vejlede i forebyggelse af livsstilssygdomme.
"Regeringen vil gerne have flere iværksættere, politikerne vil have forbygget fedme og fremme befolkningens sundhed. Det vil og kan jeg, men jeg kan ikke få lov på samme betingelser, som dem, der skal behandle livsstilssygdommene. Det hænger bare ikke sammen", siger Susanne Bertelsen.
Særligt spørgsmålet om autorisation kan være politisk ømtåleligt, for uanset at specialet human ernæring og specialet klinisk diætetik i uddannelsen varer lige lang tid, så indeholder sidstnævnte mere undervisning i diætetik.
Rektor Karen Søndergaard fra Jysk CVU i Århus har hørt kritikken før:
"Jeg finder det helt naturligt, at det kun er kliniske diætister, der kan få autorisation. Det ligger i landets love at give tilskud til diætbehandling, derfor kan kliniske diætister blive autoriserede. Hvis man samfundsøkonomisk mener, det er lige så vigtigt at forbygge som at behandle, som kliniske diætister er uddannet til, skal reglerne laves om, så også forebyggende vejledning hos kostvejledere i human ernæring bliver dækket over sygesikringen.", siger hun.
Susanne Bertelsen åbnede dørene for Lyngby Kostklinik den 2. januar i år.
"Det er det her, jeg vil, så må det briste eller bære. Jeg håber, at problemerne løser sig og at jeg en dag kan få titlen 'autoriseret'. Som reglerne er nu, er de konkurrenceforvridende og særdeles uretfærdige og harmonerer slet ikke med regeringens ønske om at forebygge livsstilssygdomme", siger Susanne Bertelsen.