Meebook Publisher fås i tre versioner. Med to af pakkerne koster det for første gang penge for forlag at være på læringsplatformen.

Nu skal det koste penge at få læremidler integreret i læringsplatformen

Meebook vil gøre det nemmere for mindre forlag at få læremidler ind på læringsplatformen. Men samtidig åbner læringsplatformen en model, hvor forlag kan få deres læremidler integreret via en teknisk løsning mod betaling. Det var ikke hensigten med tilkøbsordninger til et system, der er obligatorisk for skolerne, siger forlagenes brancheforening.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når forlagenes software skal snakke sammen med læringsplatfomene, sker det gennem en såkaldt API, som er et lille program, som får de to systemer til at kommunikere. Det har dog vist sig at være en barriere for de mindre udgivere, når deres systemer skal tale med læringsplatformene, mener firmaet bag Meebook.

Det er nemlig forlagene, der skal indrette sig efter læringsplatformens API. Derfor har en af de mest anvendte læringsplatforme i Danmark nu valgt at lave et værktøj, Meebook Publisher, hvor man kan vælge at udgive sine forløb direkte i læringsplatformen uden om API'en.

"Det er alt for stor en opgave for de små og mellemstore forlag at kalde op til vores API. Dermed bliver vi en teknisk barriere, og det må vi aldrig være. Derfor har vi nu lavet et simpelt forfatterværktøj, hvor man kan lægge forløb direkte ind i platformen i stedet for, at man skal have to it-systemer til at snakke sammen", siger direktør i Meebook Søren Adolph.

Han mener, at man dermed tager et skridt i retning af at gøre markedet for digitale læremidler mere varieret, efter at flere undersøgelser - senest en rapport fra Undervisningsministeriet - viser, at det bliver mere og mere ensrettet.

Forlags-mastodonter: Små forlag har det svært

Tre forskellige løsninger

Alle kan gratis få deres forløb på læringsplatformen via Meebook Publishers basis-pakke, hvor man sender forløbene til Meebook, der derefter lægger dem ind på platformen.

Vil man have læringsplatformen til at vise videre til ens egen software via API'en samt tilkøbe support og en såkaldt SLA-aftale, der sikrer, at læringsplatformen hurtigt udbedrer eventuelle problemer, koster det 895 kroner om måneden.

Endelig kan forlag og andre udgivere af læringsforløb for 295 kroner om måneden få support- og SLA-aftale uden at kommunikere med Meebook via API.

Hidtil har det ikke kostet noget for forlagene at få deres læremidler eller forløb vist i læringsplatformen, og det nye tiltag vækker bekymring i Danske Undervisningsforlag, som er en del af brancheforeningen Danske Forlag.

"Vi er naturligvis bekymrede for, hvis læringsplatformsudbyderne begynder at lave forretningsmodeller, der gør, at forlag skal til at betale for enten at være til stede eller for øget synlighed", lyder det fra formand Cliff Hansen, der til daglig er forlagsdirektør i Alinea.

Forældre: Centrale aftaler ensretter børnenes undervisning

Han understreger, at foreningen endnu ikke har fuldt overblik over, hvad tiltaget vil få af konsekvenser, men tilføjer:

"Det har, som vi ser det, aldrig været en del af konceptet. Der er lagt op til en model, hvor læringsplatformsudbyderne og forlagene leverer en ydelse til kommunerne, men hvor eneste sammenhæng mellem platformene og forlagene er, at læringsplatformene skal vise læremidler korrekt. At forlagene skal købe en ydelse hos læringsplatformene har der aldrig været lagt op til". 

Betaler for support og forsyningssikkerhed

Når de større forlag må til lommerne, skyldes det, at der er meget support for læringsplatformene forbundet med at håndtere, at forlagene kan integrere på læringsplatformen via API'en, lyder det fra Meebook.

"Til gengæld får man så en aftale, hvor vi garanterer, at hvis der er udfordringer for forlagenes kunder med at få vist forløb og læremidler korrekt, så rykker vi på det med det samme. For skoler og kommuner ringer til forlagene, hvis der er problemer - ikke til os. Igen handler det om, at vi ikke må blive en barriere", siger Søren Adolph og tilføjer:

Undervisere opretter 800.000 egne læringsmål i Meebook

"Det er gratis for forlag at lægge forløb ind i Meebook. Men skal vi kunne prioritere så mange forlag lige og håndtere support fair og ordentligt, bliver vi nødt til at sikre os rammerne for det".

"Der er en del akutte supportopgaver forbundet med integrationerne fra vores side, og det er så dem, der nu kan tilkøbes for 895 kroner om måneden, hvis man har et API og 295 kroner, hvis man kun ønsker at tilkøbe support og SLA. Det, mener vi, er et beskedent beløb for de få forlag af den størrelse, som det vil være relevant for".

Forlag: Regningen bliver sendt videre

Cliff Hansen anerkender, at beløbene for nuværende er i en overskuelig størrelsesorden.

"Det er klart, at kan læringsplatformsudbyderne sandsynliggøre, at et forlag håndterer data på en særlig måde, så der er en særlig udgift forbundet med at få et læremiddel importeret i systemet, så må vi tale om det", siger han og tilføjer:

"Men regningen kommer nok under alle omstændigheder på længere sigt til indirekte at lande hos kommunerne. Så er vi ude i et mærkeligt og uigennemskueligt system, hvor kommunerne i virkeligheden betaler mere for deres læringslatform via penge, de i første omgang betaler ekstra for læremidler, men som vi sender videre".

Læringsplatformene blev til i et lukket forhandlingsrum med KL

Meebook har cirka halvdelen af landets kommuner som kunder og er sammen med MinUddannelse er de to absolut største leverandører af læringsplatforme, efter det blev obligatorisk for alle skoler at have en i starten af sidste skoleår.

KMD, der står bag MinUddannelse, har ikke lige nu en løsning i stil med Meebook Publisher og ønsker ikke at oplyse, om de har planer om at lave en betalingsløsning for forlag.

"Indholdsleverandører har vidt forskellige kompetencer, og vi ønsker at kunne have tilbud til det bredeste indhold til gavn for vores brugere, og vi ønsker at understøtte dette arbejde fra platformen. Derudover kan vi ikke tilføje yderligere i forhold til vores forretningsmæssige planer ud over at konstatere, at vi følger markedet og ønsker, at vores løsning skal være åben for alle", skriver Jan Gaardboe Jensen, direktør i Børn og uddannelse i KMD i et mailsvar.