Anmeldelse

Specialundervisning, Matematik, Skolestart

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Lene Hansen, Helle Andersen og

Michael Wahl Andersen

Syv elevhæfter: Tal 1, Tal 2, Plus 1, Plus 2, Minus 1, Minus 2, Gange (12-16 sider)

Per hæfte 19 kroner

Lærermappe: Teoribog, 24 sider, lærervejledning, 36 sider, kopiark 25 styk. Samlet pris 450 kroner

Alinea

'Matematik for mig' er et nyt undervisningsmateriale, som primært henvender sig til elever med særlige behov i 1.-3. klasse. Materialet består af dels de syv elevhæfter, der indeholder opgaver med stigende sværhedgrad inden for talforståelse (Tal 1 og Tal 2), addition (Plus 1 og Plus 2), subtraktion (Minus 1 og Minus 2) og multiplikation (Gange), dels en lærermappe med en teoribog, en lærervejledning og 25 kopiark.

Det er en fornøjelse at læse Michael Wahl Andersens teoribog og de betragtninger, han her kommer med. Dette hæfte burde læses af alle matematiklærere, der skal starte med en 1. klasse. 'Undervisningsformen og fagforståelsen er væsentlige årsager til, at nogle elever ikke lykkes i matematik', står der blandt andet. Forfatteren skriver, at udgangspunktet for arbejde med matematiksvage elever må være at finde ind til elevens forståelse og sprogbrug og starte der, for træning af standardalgoritmer øger ikke automatisk forståelsen af regningsarterne.

I teoribogen er der også et afsnit om forslag til arbejdsgang ved igangsættelse af specialundervisning og herunder anvisning på brug af samtaleark. Dette kan anbefales som et udmærket redskab, hvis man ikke allerede har en fastlagt procedure ved henvisning til og igangsættelse af specialundervisning i matematik.

Lærervejledningen starter med at beskrive, hvordan man kan kortlægge elevens matematikvanskeligheder ud fra kontrolleret tegneiagttagelse, der er udviklet af Olav Lunde. Vejledningen giver en god beskrivelse af dette værktøj. Næste afsnit giver nye ideer til spil og såvel fysiske som stillesiddende aktiviteter, der kan virke motiverende for alle elever i matematikundervisningen. Dernæst følger en udmærket side til side-vejledning, som indeholder en masse gode ideer til yderligere konkretisering og eksperimenteren inden for de enkelte områder. Lærervejledningen kan bruges som opslagsbog til de enkelte hæfter og behøver ikke læses kontinuerligt.

Elevhæfterne har et tiltalende layout, og med 12-16 sider per hæfte er det en overskuelig helhed for eleven at arbejde sig igennem en 'bog'. Alle opgaver lægger op til en konkretisering af problemet for herved at støtte elevens begrebsdannelse. Lærer og elev samtaler om ting fra den konkrete verden og inddrager heri det matematiske symbolsprog. Som der står i forordet til læreren i elevhæfterne: Det er vigtigt at give eleven mange forskellige værktøjer til problemløsning, da det er med til at styrke elevens begrebsdannelse i matematik. Det må siges at være muligt med disse hæfter, som giver flere indgangsvinkler til de enkelte opgavetyper, og som tvinger eleven ud i den sproglige dimension i matematikundervisningen. Hæfterne kan derfor ikke anvendes som selvstændigt 'ekstra' taltræningsmateriale, men kræver netop samtalen mellem lærer og elev. Alt i alt et spændende materiale, der bør læses af matematiklærere i indskolingen på grund af sin vægtning af sproget og sprogets betydning for tilegnelse af matematiske begreber.

Lis Tjørnehøj Nielsen