Gunnar Simonsen har været med til at udvikle projektet skolecricket i Nordjylland.

Nu skal nordjyske elever spille cricket i idrætstimerne

Der var alt for meget kø, når eleverne skulle spille rundbold eller høvdingebold i idræt, syntes idrætslærer Gunnar Simonsen. Det fik ham til at lægge hovedet i blød – og nu rulles et stort skolecricket-projekt ud i Nordjylland.

Offentliggjort

CRICKET I SKOLEN

Når eleverne skal spille cricket, er der primært fire ting, derskal fokuseres på:

Det er væsentligt at kunne gribe bolden.

Det er afgørende at kunne kaste bolden præcist.

Det er godt at kunne slå til bolden med battet.

Det er godt at kunne løbe og bevæge sig hurtigt.

På www.spilcricket.dk er der masser af spil, lege og øvelser,der kan gøre eleverne dygtigere til alle fire ting.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Pernille fra 2. klasse får lov til at ramme bolden med et bat mindst 30 gange. I én idrætstime! Det tænder børnene på. Og det var altså startskuddet".

Sådan lyder det, når idrætslærer og formanden for Dansk Skoleidræt i Nordjylland, Gunnar Simonsen, fortæller om, hvordan idéen med at udbrede cricket til idrætstimerne på op mod 100 nordjyske skoler blev udviklet i et samarbejde med Dansk Cricket-Forbund.

"Jeg har altid lagt mærke til, når vi stod ude og spillede rundbold, at der er alt for meget kø. Det, vi mangler, er simpelthen undervisningen. Så prøvede jeg at lave mit eget lille undervisningsforløb med en masse kaste-gribe-øvelser og slagøvelser", fortæller Gunnar Simonsen, der er lærer på Bavnebakkeskolen i Støvring.

Det gjorde udslaget, da han mødte Dansk Cricket-Forbunds udviklingskonsulent Carsten Martensen.

"Så har man adgangsbilletten"

De to satte sig sammen sidste sommer og udviklede et koncept for en særlig skoleudgave af spillet, der er verdens fjerdestørste sportsgren.  Konceptet omfatter også kurser for idrætslærere, der på en enkelt dag kan lære at bruge cricket i idrætstimerne.

"Og så har man adgangsbilletten, når man har været på kursus. Det er konceptet. Så har man fået adgang til at få et skolecricket-sæt", siger Gunnar Simonsen.

Udstyret omfatter bl.a. gærder, bat og en masse bolde. Forventningerne til en tilpasset udgave af det gamle britiske slagboldspil er store. Spillet er helt anderledes end andre boldspil - og ikke mindst aktiveres flere af eleverne end blot de typiske boldspillere.

Ifølge Carsten Martensen, der er instruktør på kurserne i Nordjylland, kan spillet spilles på mange måder, ligesom det er hurtigt at stille op. Hertil kommer, at eleverne ikke blot får præsenteret noget nyt og sjovt - for skolecricket er også med til at inddrage forskellige fagmål.

Til Dansk Skoleidræts blad, Idræt i Skolen, har Carsten Martensen tidligere sagt:

"Der er selvfølgelig almindelig boldbasis, som kan varieres efter alder og niveau, og som man kan arbejde særskilt med. Så er der også en masse omkring kultur, traditioner og fair play, der kan inddrages i undervisningen. Spillet er jo populært i mange lande med kulturer, der er forskellige fra vores egen, så skolecricket kan give mange vinkler på undervisningen og vække interesse hos elever, som umiddelbart ikke er så vilde med idræt".

Gode idrætsoplevelser

Ifølge Gunnar Simonsen er det lykkedes at få økonomisk støtte på cirka 150.000 kroner fra DGI, DIF og Nordea-Fonden. Formålet er at anskaffe 100 skolecricket-sæt, så alle nordjyske skoler i princippet kan være med, når de har haft lærere på kursus.

Og som der står i ansøgningen om støtte fra det nordjyske cricket-projekt til Nordea-Fonden:

"I projekt Skolecricket rammer vi alle børn med et slagboldspil, som giver gode idrætsoplevelser, også selv om man ikke kan slå bolden langt og løbe stærkt".

"Cricket taler til noget andet end de andre sportsgrene. Alle kan være med", siger Gunnar Simonsen.

Derfor er det også hensigten, at samarbejdet også skal munde ud i et projekt ved navn 'batbold', hvor de yngste elever fra 1.-3. klasse lærer at kaste, gribe og slå til bolden - som en forløber for skolecricket.

I første omgang kører skolecricket-projektet som et pilotprojekt i Nordjylland, men det er hensigten, at de øvrige kredse i Dansk Skoleidræt på et tidspunkt også skal kunne gå i gang med projektet.