Lærermangel

Det norske mesterhold Bodø/Glimt reklamerer på spillershortsene for at blive lærer i Nordnorge, når de spiller i den norske Eliteserie. Der er også reklamer på stadion, og klubben indgår i lokale samarbejder med henblik på at styrke lærer- og pædagogfagenes image.

Norske fodboldmestre til kamp mod lærermangel i Nordnorge

De norske fodboldmestre går ind i kampen for at få flere til at læse til lærer og undervise nord for Polarcirklen.

Offentliggjort

Onsdag aften måtte de norske mestre Bodø/Glimt efter et nederlag til Røde Stjerne i Beograd sande, at de ikke kommer til at spille Champions League. 

Men holdet fra den lille storby nord for Polarcirklen har haft fire vilde år, siden Glimt i 2020 som det første hold fra Nordnorge nogensinde vandt det norske fodboldmesterskab. Holdet har gentaget succes'en to gange siden, og i denne sæson spiller klubben med tidligere lærer Kjetil Knutsen som træner med en reklame på shortsene for at blive 'Lærer i Nord'.

"Bodø/Glimt vil være mere end bare en fodboldklub. Vi ønsker at være med til at bygge stærke og bæredygtige lokalsamfund", forklarede daglig leder i Bodø/Glimt Frode Thomassen, om hvorfor han straks sagde ja, da han fik en henvendelse fra kampagnen LæreriNord om at hjælpe med at rekruttere og styrke lærer- og pædagogfagets omdømme. 

LæreriNord er et samarbejde mellem over 70 kommuner i den nordlige del af Norge og læreruddannelesefakultetet ved Universitet Nord.  

Til det norske lærerfagblad Utdanning fortæller Frode Thomassen, at flere i klubben ud over altså førsteholdstræneren har en baggrund som lærer eller pædagog, og at "lærerfilosofien er en del av Bodø/Glimts identitet". 

"Det er en del af vores tankegods og den måde, vi arbejder på. Det er let at sammenligne den måde, vi driver og arbejder og tænker i klubben i forhold til, hvad der er vigtigt for en lærer eller en pædagog". 

De nordnorske skoler og børnehaver mangler uddannet personale, og en del af problemet er, at mange forlader faget - præcis som Bodø/Glimts træner og andre kendte norske fodboldtrænere med lærerbaggrund som Ståle Solbakken, Drillo og Nils Arne Eggen.