”Vi frygter, at mange studerende vil stoppe på uddannelsen", skriver de lærerstuderende fra Holbæk i en pressemeddelelse, der fortæller om den varslede lukning af læreruddannelsen i deres by.
Arkivfoto
Ledelsen på UC Sjælland vil lukke læreruddannelsen i Holbæk
”Grunden er udelukkende, at vi ikke mener, at vi kan leve op til kvaliteten med så lille et optag hvert år. Allerede nu er vi nødt til at lade de studerende tage undervisningsfag i Roskilde”, lyder det fra rektor på UC Sjælland Ulla Winther Koch. De lærerstuderende er oprørte og frygter bl.a. fremtidig lærermangel på Holbæk-egnen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Selvom regionsrådet først skal godkende beslutningen og det derfor endnu ikke er 100 procent sikkert, at læreruddannelsen i Holbæk lukker til sommer, så tyder alt på, at det bliver sådan. Ledelsen på UC Sjælland er i hvert fald ikke i tvivl om, at det under omstændighederne er det eneste rigtige at gøre.
"De sidste tre år er der kun blevet optaget omkring 30 studerende og med den ny læreruddannelse, som jo kom her i august 13 skal alle lærerstuderende have mindst tre undervisningsfag. Det kan vi simpelthen ikke tilbyde med et enkelt hold om året", siger Ulla Winther Koch, der er rektor på professionshøjskolen UC Sjælland og tilføjer, at man ikke har nogen grund til at tro, at optaget pludselig skulle stige markant.
De lærerstuderende i Holbæk er kede af beslutningen og meget i tvivl om deres fremtid, skriver de i en pressemeddelelse i dag. Men Ulla Winther Koch forklarer, at halvdelen af de studerende i Holbæk dimitterer til sommer, og de får alle lov at gøre uddannelsen færdig her.
"Så er der kun de små hold tilbage og pointen her er, at de alligevel skulle ud og vælge fag, der foregår i Roskilde eller på e-læringsbasis. Det er de valg, de har. Det, vi så gør nu, er at lade de fag, der ville være blevet tilbudt i Holbæk, flytte med til Roskilde, så de studerende får tilbudt hele viften af undervisningsfag", siger Ulla Winther Koch.
Fald i søgningen til læreruddannelsen: En ny type studerende vil gøre entré
De studerendes fremtidsfrygt
I pressemeddelelsen skriver de lærerstuderende imidlertid, at mange allerede kommer langvejs fra til Holbæk, og mange af dem får nu endnu længere til Roskilde.
"Vi frygter, at mange studerende vil stoppe på uddannelsen, ligesom vi frygter, at folkeskolerne i Holbæk, Kalundborg og Odsherred Kommune i fremtiden ikke kan rekruttere nye lærere, fordi de studerende er tvunget til at flytte til Roskilde", skriver de studerende.
Holbæk har taget hul på folkeskolereformen
Ulla Winther Koch forstår godt reaktionen. "Og det er rigtigt, at de studerende i Holbæk nu skal rejse 25-30 km mod syd til Roskilde for at gøre deres uddannelse færdig. Men det ville rigtig mange skulle alligevel, fordi vi højst ville kunne tilbyde dem to undervisningsfag ud af viften på 22 fag", siger hun og henviser til en opgørelse, som UC Sjælland har lavet, der viser, at der allerede er flere lærerstuderende fra Kalundborg i Roskilde end i Holbæk.
"Når man sidder i toget, så kan man også køre videre, og det tager måske 15-20 minutter mere, men så er man i Roskilde, hvor der er et stort udbud af fag", gentager Ulla Winther Koch.
Holbæk Kommune køber seminariets bygninger for 1 krone
Ingen afskedigelser, kun kvalitet
UC Sjællands ledelse har valgt at fokusere på kvaliteten af den læreruddannelse, de kan tilbyde, fortæller Ulla Winther Koch videre:
"Kvalitet er hovedoverskriften. Der er ingen afskedigelser i det her. Undervisere og medarbejdere fra Holbæk følger med til Roskilde, så det her handler kun om at kunne se den nye læreruddannelse i øjnene", siger hun.
Formanden for de lærerstuderende på landsplan, Bob Bohlbro, er imidlertid ikke bleg for at kæde lukningen af læreruddannelsen i Holbæk sammen med besparelser.
"Jeg synes, at det her er en sørgelig konsekvens af de mange besparelser på uddannelsesområdet på de seneste mange finanslove. Nu ser vi, at det er langt sværere at sikre kvalitet i uddannelserne og sikre, at vi i fremtiden får uddannet lærere i hele landet. Jeg er helt enig i, at der skal være en ordentlig kvalitet. Det er regeringens skyld, ikke ledelsens. Nu skal vi i gang med et langvarigt arbejde for at sikre ordentlige forhold for de studerende og at fremtidens folkeskoler også får dygtige lærere", udtaler han i de studerendes pressemeddelelse.
Lærerstuderendes Landskreds opfordrer ledelsen på UC Sjælland til at gå i dialog med regionsrådet, kommunerne, lokale lærerforeninger og de studerende.