Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Vi stod over for en stor omvæltning, som betød, at de fleste lærere skulle skifte klasser, to tredjedele af børnene skulle ind i nye klasser, og dermed skulle to tredjedele af forældrene vænne sig til nye forældre. Det blev folk naturligvis urolige over, men der kom hurtigt ro på", fortæller skoleleder Gert Nygaard fra den nordjyske Sæbygaardskolen.
Skolen har netop overtaget 70 procent af eleverne fra den nedlagte Volstrup Skole, Forberedelserne med fusionen gik allerede i gang i april 2008.
"Folk tog udfordringen op, da det var en realitet, at Volstrup Skole skulle nedlægges. Det understøttede vi med masser af information og ved at lytte til forældrene. På den måde viste vi, at vi tog deres bekymringer alvorligt", siger Gert Nygaard.
Forældre indkaldt til fyraftensmøde
Lærerne opfordrede skolebestyrelsen til at danne nye klasser på tværs af de to skoler.
"At lave nye klasser kan give bøvl her og nu, men i det lange løb er det ikke holdbart, at nogle elever skal omtales som 'dem fra Volstrup'. Så er det bedre at ryste børnene sammen", siger Gert Nygaard.
I stedet for ét stort forældremøde valgte ledelse og skolebestyrelse at holde fyraftensmøder med forældrene fra hver årgang, hvor de fortalte, hvilke kriterier de ville danne de nye klasser efter.
"Forældrene fik tid til at stille spørgsmål, og det hele foregik i det hele taget i ro og mag. Vi ville ikke kunne have skabt samme tryghed, hvis vi havde samlet 400 forældre til ét stort møde", fortæller Gert Nygaard, der stod for møderne sammen med sin viceskoleleder og repræsentanter fra skolebestyrelsen.
"Lærerne skal kunne se børn og forældre i øjnene her bagefter. Derfor skulle de ikke danne de nye klasser. Møderne var en ledelsesopgave".
Nye klasser offentliggjort på hjemmesiden
Hvert møde mundede ud i, at forældrene afgav ønsker om, hvem deres børn kom i klasse med. Ud fra ønskerne dannede ledelsen nye klasser, som de præsenterede for klasselærerne fra de to skoler med spørgsmålene: Vil disse klasser kunne fungere socialt og fagligt? Er der andre særlige hensyn, vi skal tage?
"Lærerne vidste ikke, hvilken klasse de selv skulle have. Det blev afgjort ved lodtrækning, så de kunne ikke justere klasser til med elever, som de nødig ville give afkald på. Lodtrækningen sikrede også, at lærerne fra Volstrup blev stillet lige med deres kolleger fra Sæbygaard", siger Gert Nygaard.
De nye klasser blev offentliggjort på skolens hjemmeside en torsdag kl. 17.
"På den måde undgik vi, at der opstod massehysteri blandt eleverne. I stedet kunne forældre og børn stille og roligt tale tingene igennem derhjemme", fortæller Gert Nygaard.
I løbet af 45 minutter havde over 600 logget sig ind på siden.
Kun ganske få klager
Efter dannelsen af 20 nye klasser på seks årgange med tilsammen 380 elever kom der henvendelser fra blot 12 utilfredse forældre.
"Det er en meget lav klageprocent på så følsomt et område. Vi mødtes med forældrene individuelt og lyttede til, om der var særlige hensyn, som berettigede til en omplacering. Det var der i to tilfælde. I et par andre tilfælde har vi aftalt med forældrene, at vi ser på, hvordan det går deres barn til efterårsferien", siger Gert Nygaard.
Andre forældre havde brug for at fortælle, at de havde regnet med, at deres barn var kommet i klasse med nogle andre børn, vurderer skolelederen.
"Forældres største ønske er, at deres børn går i en klasse, der fungerer godt, så her har vi trukket på deres tillid til, at vi har lavet et stykke professionelt arbejde med at danne de nye", siger Gert Nygaard.
Det har været vigtigt at møde forældrene i både grupper og individuelt, mener han,
"Møderne viste, at vi tog opgaven alvorligt, og det lettede forståelsen for, at vi traf beslutninger, som var imod forældrenes ønsker", siger skolelederen, der kort inde i skoleåret vurderer, at langt de fleste elever trives i deres nye klasser.
"Der er enkelte undtagelse, men sådan vil det altid være på en skole med 640 elever", siger Gert Nygaard.