Over halvdelen af de friskoler, der netop er åbent, erstatter nedlagte folkeskoler.
Ringere interesse for at åbne friskoler
Interessen for at åbne friskoler er dalet, siden rekorden på 65 anmeldte skoler i 2010. I 2013 åbner der højst 27 nye friskoler, og kun et fåtal af dem skyldes ændringer i den lokale skolestruktur, mens over halvdelen af de friskoler, der er åbnet i denne uge, erstatter en folkeskole.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hver femte skole er væk til sommer
Fristen for at anmelde en friskole til åbning i august 2013 udløb i går. I alt har Ministeriet for Børn og Undervisning modtaget 27 anmeldelser (se link til højre). Tre af dem er en direkte udløber af, at byrådet allerede er vedtaget at nedlægge den lokale folkeskole. Det drejer sig om Kværs Friskole i Sønderborg Kommune og Friskole Vellev i Favrskov Kommune i Østjylland. Her bliver landsbyernes folkeskoler nedlagt til næste år, mens Jersie Privatskole skal erstatte Jersie Skole i Solrød Kommune, der senest nedlægges i 2015.
Borgere frygter for deres lokale skole
I Stevns Kommune diskuterer politikerne strukturændringer, og det har afstedkommet to anmeldelser, nemlig Skelbæk Friskole og Hellested Friskole.
Ved Haderslev har borgere i Vilstrup anmeldt Vilstrup Sogns Friskole. I dag går lokalområdets børn i skole i Fælleskolen Hoptrup-Marstrup-Vilstrup, der har tre matrikler, men skolen har for få elever, så politikerne har sendt et forslag om en skole på én eller to matrikler i høring. Det betyder, at der som minimum er én af de tre skoleafdelinger, der skal lukke, og det har fået borgere i Vilstrup til at indbetale de 20.000 kroner til
ministeriet, som det koster at anmelde en ny friskole.
Borgere i to landsbyer modstår profeti
At en friskole bliver anmeldt i august det ene år betyder ikke nødvendigvis, at den åbner til august året efter. Af det rekordstore antal anmeldelser i 2010, så kun 24 af de 65 skoler dagens lys. Sidste år blev der anmeldt 39, men kun de 22 har taget hul på at undervise her efter sommerferen.
Forældre anmelder fortsat mange friskoler
15 af dem er åbnet som konsekvens af, at lokalsamfundet har mistet sin folkeskole. Ringsted Kommune nedlagde tre små landsbyskoler op til sommerferien, og alle tre er genopstået som friskoler. I Varde Kommune er to ud af tre nedlagte folkeskoler åbnet som friskoler.
I Tønder, der i forvejen har forholdsvis mange friskoler, er der kommet to nye til, og her er der det specielle, at de lokale folkeskoler faktisk blev nedlagt i 2011. Normalt siger man, at hvis eleverne først er begyndt at gå i skole andre steder, vender de ikke tilbage til en nyåbnet friskole. Men i både Bedsted og Jejsing er det lykkedes borgerne at modstå den profeti.
Protestskole med omvendt fortegn
Skoler, der opstår på ruinerne af en nedlagt folkeskole, betegnes ofte som protestskoler. I Randers-forstaden Romalt er der åbnet en protestskole med omvendt fortegn.
Borgerne i den voksende forstad ønskede en folkeskole, men den ide blev ikke bakket op i byrådet. I stedet tog de sagen i egen hånd og har netop åbnet Romalt Friskole med cirka 35 elever fra 0. til 7. klasse.
Kraftig stigning i antallet af nyanmeldte friskoler