Se kort over de seneste års skolelukninger (opgjort jan. 2010)

Kraftig stigning i antallet af nyanmeldte friskoler

De tæller og tæller i Undervisningsministeriet i disse timer. I går udløb fristen for at anmelde friskoler til åbning næste sommer, og de mange røster om skolenedlæggelser rundt om i kommunerne sætter spor. Lige nu ligger tallet på 65 nye friskoler.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Debatten om skolestrukturen raser rundt om i kommunerne, og selv om politikerne ikke nødvendigvis har truffet beslutninger endnu, er forældrene i fuld gang med at gardere sig imod, at deres lokale folkeskole bliver nedlagt: De anmelder en friskole til åbning næste sommer.

Sidste år blev der anmeldt 25 nye friskoler. Indtil nu har Undervisningsministeriet talt sig frem til 65 i år. Alle 65 anmeldere har indbetalt 20.000 kroner sammen med anmeldelsen. Penge, de ikke får retur, selv om deres planer ikke bliver til noget. Og der kan komme mange flere anmeldelser til.

Dels er ministeriets embedsmænd ikke færdige med at tælle endnu. Dels kan der være initiativtagere, der først har indbetalt pengene i går, søndag, så der går et par dage, før det endelige tal er parat.

Hele syv anmeldelser fra Hjørring

Hjørring er blandt de kommuner, der drøfter skolestruktur. Her overvejer politikerne at nedlægge helt op til 11 skoler. Det har ført til anmeldelse af i hvert fald syv friskoler.

Også Odense er godt med. Herfra kommer der fem anmeldelser plus én, der er kategoriseret som Odense-Kerteminde. Også Assens, Guldborgsund, Herning, Holstebro, Jammerbugt, Køge, Mariagerfjord, Middelfart, Nyborg, Odder, Thisted og Vejle Kommuner har udsigt til to eller flere nye friskoler.

Det samme er tilfældet med København, men bedømt ud fra strukturdebatten og navnene på de anmeldte skoler er det ikke skoler, som vil erstatte nedlagte folkeskoler. Blandt andet er der tale om Dansk International Skole, Den fransk-danske skole af 2011 og Tulipan Privatskole.

Kun otte af 25 er blevet til noget

At initiativtagere anmelder en skole, betyder ikke nødvendigvis, at den også bliver til noget. Kun otte af de 25 skoler, der blev anmeldt i 2009 til at åbne i år, er kommet i gang med at undervise.

Heraf erstatter de seks nedlagte folkeskoler. Tre af dem, Midtdjurs Friskole, Feldballe Friskole og Ugelbølle Friskole, ligger i Syddjurs Kommune. De tre andre er Sønderup Friskole i Rebild Kommune, Nr. Asminderup Friskole i Odsherred og Spjellerup Friskole i Faxe Kommune,

En af de anmeldte friskoler, der ikke blev til noget, er Hovborg Skole i Vejen Kommune. Her eksisterer den lokale folkeskole stadig, og byens borgere arbejder på at få bygget en ny og anderledes skole til 30 millioner kroner. Skolen skal være et led i strategien for at overleve som et aktivt samfund.

Tilføjet kl. 15:52:

Undervisningsminister Tina Nedergaard konstaterer, at det er populært at oprette friskoler.

"Som undervisningsminister må jeg bare sige, at alle er i deres gode ret til at oprette friskoler - det er faktisk en grundlovssikret valgfrihed. Det er så min opgave at fastholde folkeskolen som et rigtig godt valg for alle forældre. Blandt andet derfor er jeg netop nu i gang med - sammen med andre vigtige aktører - at løfte folkeskolen yderligere, så vi i de næste mange år kan tilbyde de danske forældre en endnu bedre folkeskole," siger hun.

Læs mere