Onlineundervisning

I hele landet oplever skoler, at elever har langvarigt ufrivilligt skolefravær. Med et nyt forsøg vil Undervisningsministeriet undersøge mulighederne i at tilbyde eleverne onlineundervisning. Og interessen hos kommunerne er på forhånd stor, viser en rundspørge fra Folkeskolen.

30 kommuner får nu lov at tilbyde onlineundervisning for børn med skolevægring

Ministeriet har netop indbudt til et forsøg, der giver udvalgte kommuner lov til at undervise elever foran skærmen. Mange kommuner er allerede i gang.

Offentliggjort Sidst opdateret

Kan onlineundervisning hjælpe elever med massivt skolefravær tilbage i skolen? Det skal et stort nationalt forsøg svare på.

Forsøget starter i begyndelsen af næste år og skal løbe over fire år. Børne- og Undervisningsministeriet, der står bag det store eksperiment, har netop i dag inviteret alle landets kommuner, som inden 6. januar kan ansøge om at deltage. 

Forsøget kan rumme op til 30 kommuner, som blandt andet vil blive fritaget for dele af folkeskoleloven. Blandt andet den del, der sætter en begrænsning på, hvor mange timer af undervisningen der må foregå virtuelt i stedet for ansigt til ansigt med en lærer. Lige nu ligger grænsen på 20 procent.

Fravigelsen af reglerne gør det også muligt at oprette et kommunalt onlineundervisningstilbud, der eventuelt kan gå på tværs af skoler og kommuner, står der i udmeldingen fra ministeriet

”De fleste børn cykler glade i skole hver morgen. Men der er nogle, som ikke kommer afsted. Det kan slide utrolig hårdt på både børn og forældre. De familier skal have noget bedre hjælp. Derfor er jeg glad for, at vi nu giver mulighed for at onlineundervisning kan bruges til at hjælpe elever med langvarigt bekymrende fravær tilbage i skole”, udtaler børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) i en nyhed på ministeriets hjemmeside. 

Ud over at forsøget skal ”gøre det lettere for kommunerne at tilbyde undervisning for de elever, der har langvarigt fravær på grund af fx sygdom”, skal det også gøre politikerne klogere på, om der skal ændres i folkeskoleloven.

For ét år siden satte ministeriet nemlig en stopper for, at kommuner kunne tilbyde børn med skolevægring undervisning på en af de private onlineskoler, der var dukket op i coronatiden. Der er ikke hjemmel i folkeskoleloven til den model.

I dagens udmelding fra ministeriet står der, at politikerne i folkeskoleforligskredsen senest i 2029 skal tage stilling til, om der skal foretages lovændringer på baggrund af erfaringerne fra det nye forsøg. 

Kommunerne ser et potentiale 

Forsøget lader til at falde i god jord ude i kommunerne. Folkeskolen har på forhånd spurgt kommunerne, om de kan se et potentiale i at benytte onlineundervisning til at få elever med bekymrende højt fravær tilbage i skolen.

Svarene viser, at syv ud af otte af kommunerne forventer, at onlineundervisning kan være en del af løsningen på nogle elevers langvarige skolefravær. 75 ud af 98 kommuner har svaret på vores henvendelse, og ud af dem har 54 svaret, at de ser ”et vist potentiale”, og 11 svarer, at de ser et stort potentiale. 

33 af de 75 kommuner (44 procent) fortæller, at de overvejer at ansøge om at deltage i forsøget, men at de endnu er uafklarede. Otte kommuner kan allerede på forhånd sige, at de har tænkt sig at deltage, imens seks svarer, at de godt kunne være interesserede, selvom de på daværende tidspunkt ikke havde hørt om forsøget.

”Jeg tror, at der er mange kommuner, der kunne være interesserede i denne her måde at undervise på”

Spørger man formanden for Børne- og Kulturchefforeningen, Lars Sloth, vil han ikke blive overrasket, hvis mange kommuner melder sig til forsøget. 

”Jeg tror, at der er mange kommuner, der kunne være interesserede i denne her måde at undervise på” siger han. 

Kommunerne har generelt svært ved at hjælpe elever med meget skolefravær, påpeger Lars Sloth og henviser til, at der er en stigning i antallet af børn i mistrivsel. 

”Hvis onlineskoler i en afgrænset periode kan være med til at hjælpe børn med bekymrende højt fravær tilbage til det fysiske fællesskab og på rette spor, så synes jeg også, at vi skal interessere os for den mulighed”, siger han. 

Mange er allerede gået online 

Selvom forsøget først officielt går i gang til januar, har flere kommuner allerede gjort sig nogle erfaringer. 

38 ud af 75 kommuner har tidligere benyttet sig af onlineundervisning i forbindelse med sygeundervisning eller håndtering af langvarigt bekymrende fravær ”i meget begrænset omfang og ikke systematisk”, viser Folkeskolens rundspørge.

13 kommuner har længere tids erfaring. Heriblandt Næstved og Kolding Kommune, som Folkeskolen tidligere har besøgt. 

Fire kommuner fortæller desuden, at de er ved at forberede sig på at gøre brug af virtuelle undervisning til elever med ufrivilligt skolefravær.