Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Denne artikel er oprindeligt bragt på a4nu.dk og bringes på folkeskolen.dk efter aftale.
Rød blok har genvundet flertallet i Folketinget, og dermed får Mette Frederiksen nu chancen for at danne regering. Målet er at sætte en socialdemokrat på hver eneste ministertaburet. A4 Nu giver her et bud på, hvordan sådan en regering kan komme til at se ud.
Regeringen går af, og en ny regering skal til. Står det til Mette Frederiksen, skal den bestå udelukkende af Socialdemokrater.
Og overvejelserne om, hvordan Mette Frederiksen skal få den ministerkabale til at gå op inklusiv centrale poster som gruppeformand og politisk ordfører, har længe været i gang.
På baggrund af samtaler med flere topkilder i Socialdemokratiet er her A4 Nu's bud ministerlisten, som bragt første gang 21. maj under overkriften "Analyse: Mette F. vil nedlægge flere udskældte ministerier".
Udenrigsminister: Nicolai Wammen
Den tidligere Europa-minister og forsvarsminister vender tilbage til Asiatisk Plads men i en langt tungere ministerrolle.
Økonomi- og indenrigsminister: Joy Mogensen, Roskilde-borgmester
Hun er på tale til den tunge ministerpost. Først og fremmest har hun de faglige og politiske kvalifikationer og netværk i orden, men derudover kan hun skabe en bedre kønsbalance på ministerholdet.
Også den tidligere Nyborg-borgmester Erik Christensen fremhæves som et godt bud. Han er ikke kendt udadtil, men på Christiansborg har han gjort sig bemærket ved at være formand for Folketingets Europa-udvalg. Han har et godt netværk blandt borgmestrene og arbejder loyalt og sikkert med sine områder, der også tæller Finansudvalget.
Erhvervs- og vækstminister: Morten Bødskov
Han får stensikkert comeback på ministerholdet, og mest sandsynligt som erhvervs- og vækstminister. Han har erfaring og også tacklet svære sager som bankpakker, ligesom han både kan forhandle og lægge arm med DI og DA
Justitsminister: Nick Hækkerup
Han kommer også tilbage som en driftssikker minister. Han er favorit til det tunge justitsministerium, der også kan få dele af udlændinge- og integrationsministeriet tilbage.
Beskæftigelsesminister: Thomas Gyldal Petersen, Herlev-borgmester,
Han kan blive hentet udefra til den centrale ministerpost. Mattias Tesfaye regnes for at være en sikker ministerdebutant, og som social dumping-ordfører og medlem af beskæftigelsesudvalget, vil han være oplagt. Derudover er Tesfaye integrationsordfører, og partiet lægger vægt på integration via mere aktiv arbejdsmarkedspolitik for indvandrere.
Skal KL's Thomas Gyldal være folkeskolens nye minister?
Socialminister: Pernille Rosenkrantz-Theil
Hun er favoritten over alle til den centrale post.
Undervisningsminister: Trine Bramsen
Hun er partiets retsordfører, får også debut som minister, men kilder vurderer ikke, at det bliver som justitsminister. Til gengæld nævnes hun som undervisningsminister. I dag er hun VUC-ordfører. Alternativt nævnes Mattias Tesfaye og Anette Lind.
Sundheds- og ældreminister: Astrid Krag
Hun er det oplagte bud, men sundheds- og psykiatriordfører Flemming Møller Mortensen har ifølge kilder også en god chance.
Klima- og energiminister: Dan Jørgensen
Han forventes at komme til at stå i spidsen for et grønt superministerium, der skal sætte gang i grøn omstilling og brande regeringen overfor de unge. Alternativt kan Lea Wermelin eller Jens Joel, der begge sidder i Folketingets klima- og energivalg, sætte sig i ministerstolen.
Miljø- og fødevareminister: Simon Kollerup
Han er allerede i dag den driftssikre miljø- og fødevareordfører.
Forsknings- og uddannelsesminister: Mette Reissmann
Hun regnes for det oplagte bud, men det kan også blive Kåre Dybvad.
Kulturminister og minister for nordisk samarbejde: Mogens Jensen
Ingen andre i spil til kulturministerposten. Som medie- og kulturordfører er Mogens Jensen selvskrevet.
Hvis Socialdemokratiet ikke peger på den nuværende konkurrencekommissær Margrethe Vestager, kan Dan Jørgensen få lov at gøre karriere i EU-Kommissionen. Gerne med ansvar for klima eller miljø.
Folketingets Formand: Henrik Dam Kristensen
Han er favorit til at afløse Pia Kjærsgaard (DF) på posten. Den socialdemokratiske veteran kom i Folketinget i december 1990 og har siden haft fem ministerposter i både Poul Nyrups og Helle Thorning-Schmidts regeringer, ligesom han har været omkring Europa-parlamentet og været partisekretær.
Gruppeformand: Leif Lahn Jensen eller Erik Christensen