Anmeldelse
Afrejsen fra Sverige - bind 1/ Bønder på havet - bind 2
Vilhelm Mobergs Udvandrersaga
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Mobergs Udvandrersaga" hører med blandt de absolutte klassikere i svensk litteratur, og det er en fortælling, der virkelig griber én om hjertet - også selv om den nu er kommet i stærkt reduceret og bearbejdet udgave. Jeg må sige, at det virkelig er lykkedes at udarbejde en god og nem udgave til glæde for unge og læseuvante voksne. Det er virkelig en håndsrækning til læsesvage, at de på egen hånd kan læse noget virkelig god litteratur, som også fortæller en historie, som slægter i Danmark vil kunne nikke genkendende til. Desuden minder den barske historie også en del om Laura Ingalls Wilders og Martin Andersen Nexøs socialrealistiske fortællinger samt Selma Lagerlöfs "Jerusalem".
Fortællingen - der i originaludgaven er på 2.100 sider - er i letlæsningsudgaven opdelt i fire bøger, som indledes med en forhistorie om den stræbsomme og arbejdsomme Karl-Oskar, der i en meget ung alder overtager sine forældres gård, da hans far må bukke under på grund af dårligt helbred. Derfor er han nødt til hurtigt at finde sig en god og solid kone, Kristina, der desværre må igennem mange børnefødsler og børnedødsfald, der alt sammen er medvirkende til en dårlig økonomi. Da det hele ser lidt for håbløst ud, vælger Karl-Oskar at prøve lykken i det nye land, Amerika, og rejser af sted på en farlig tur ud i det ukendte sammen med to andre svenske familier. Sejlturen på tre måneder bliver en barsk omgang for alle, og der er flere, der dør undervejs, men ved slutningen af anden del går Karl-Oskar og hans familie i land ud for Amerikas kyst, og vi må så vente med længsel efter tredje og fjerde del, som udgives i slutningen af 2005. Selv om fortællingen er en roman, bygger beskrivelserne på autentiske historier fra 1800-tallet.
Bearbejdningen er lykkedes. I et letlæst sprog fortælles denne meget spændende historie om menneskelig armod, håb og stræben efter det gode liv.
Teksten er indlæst på lydbånd i moderat tempo. Indlæsningen er god, og det er muligt både at lytte til og at lytte-læse historien. Bogen anbefales til brug i dansk- og i specialundervisning. Desuden vil den kunne bruges som led i et tværfagligt samarbejde med fagene historie og kristendomskundskab, da det vil være forholdsvis let at finde autentiske udvandrerhistorier i Danmark - og mange af eleverne vil nok også have forfædre, hvis søskende tog til Amerika. Desuden spiller troen på Gud en meget stor rolle - både som trøst og som straf.