Lærere protesterede

Faglige møder i Sønderborg, Hvidovre og Gladsaxe

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Sønderborg Kommune holdt lærerne faglige møder tirsdag formiddag i sidste uge i protest mod besparelser på det kommunale skolebudget, og i Hvidovre var der arbejdsnedlæggelser på samtlige skoler torsdag forud for andenbehandlingen af budgettet i byrådet samme aften.

'Det var en avisartikel i Jydske Vestkysten, som gjorde os frustrerede', fortæller Ulla Lund, lærer på Sønderskov-Skolen i Sønderborg. Der var faglige møder af varierende varighed på samtlige skoler tirsdag formiddag, og repræsentanter for hver af de seks skoler mødtes så i det store frikvarter på Sønderskov-Skolen og forfattede i fællesskab en resolution.

'I artiklen taler man om en besparelse på tre millioner kroner og en lønsumsreduktion på 1,2 millioner kroner, og vores kreds har beregnet sig frem til, at det handler om 20,3 lærerstillinger. Kommunerne har forpligtet sig til at diskutere den pædagogiske målsætning med lærerkredsen, men vores lokalkreds har ikke haft mulighed for at diskutere, hvordan det her skal udmøntes. Vi har så bedt politikerne fortælle, hvad det er, vi ikke skal lave', fortæller Ulla Lund.

I resolutionen skriver lærerne, at den store besparelse ikke falder i tråd med de mange timer, Sønderborg Kommune i samarbejde med Sønderborg og Omegns Lærerkreds har brugt på skoleudviklingsarbejde under 'Folkeskolen år 2000'.

Kommunens skolechef Niels Erik Thorgaard kan ikke genkende lærerkredsens beregninger. Han er ked af situationen og håber ikke, at den går ud over alt det gode pædagogiske arbejde i F2000-projektet. I kommunen har man derfor besluttet at indkalde en udvidet udgave af Det rådgivende Organ, hvor der sidder repræsentanter for skolebestyrelser og lærerkreds, til et ekstraordinært møde, hvor kommunen vil fremlægge sin version af, hvilke konsekvenser det kommunale budgetforlig vil få. Mødet fandt sted efter Folkeskolens deadline, og bladet kunne ikke før mødet få udleveret de kommunale beregninger.

I Hvidovre har borgmester Britta Christensen (Socialdemokratiet) tidligt meldt ud, at lærernes nye arbejdstidsaftale skulle bruges til en teknisk korrektion af budgettet - hver lærer skal undervise to timer mere om ugen svarende til en besparelse på 31 lærerstillinger.

Massive protester fra lærerkredsen har ikke ændret en tøddel ved byrådsflertallets holdning, og som et sidste forsøg på at få politikerne i tale nedlagde lærerne så arbejdet torsdag og samledes om aftenen til demonstration ved rådhuset i forbindelse med byrådsmødet.

Stormøde i Gladsaxe

Mandag morgen den 11. oktober var der faglige møder på samtlige skoler i Gladsaxe Kommune, og midt på dagen samledes lærerne til stormøde i protest mod et budgetforlig, hvor byrådsflertallet vil bruge lærernes nye arbejdstidsaftale til at spare seks millioner kroner. Kommunens borgmester er socialdemokraten Ole Andersen, der var arbejdsgivernes topforhandler ved overenskomstforhandlingerne, men vreden rettede sig også mod andenviceborgmester Bjarne Rasmussen, som i den lokale avis havde udtrykt undren over, at det skulle være så slemt for lærere at undervise et par timer mere.kara