Ledere forhandler uden ret

Danmarks Skolelederforening har forhandlet i Lemvig og beretter i sit blad om sine forhandlingsresultater selvom LC har aftaleretten

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Lærerforening vil køre sag mod Lemvig Kommune for overenskomst­brud. Kommunen har indgået en aftale med Danmarks Skolelederforening om ansættelsesvilkår for en sko­le­leder, hvis skole er blevet lagt ind under en fælles ledelse. Danmarks Skolelederforening (DS) har bare ikke nogen aftaleret.

Foreningen forhandler tilsyneladende også andre steder i landet. I hvert fald var det en glad og stolt formand for Skolelederforeningen, der i sommer i foreningens blad fortalte om, hvordan DS »træder i karakter som fagforening og tjener vores medlemmers løn- og ansættelsesmæssige interesser så godt som muligt«. Han nævnte både Lemvig og Christiansfeld som eksempler på kommuner, hvor Skolelederforeningen har forhandlet vilkår for skoleledere, hvis situation er æn­dret på grund af ny skolestruktur.

Lapsus

»Skriver jeg virkelig forhandle det håber jeg ikke, jeg gør. Vi ved godt, vi ikke har forhandlingsret vi fører de drøftelser, vi har ret til. Der har været tale om forhåndsdrøftelser, og i alle tilfælde skal den forhandlingsberettigede organisation konfirmere det, der nu er drøftet. Så altså, det er en lapsus«, siger DS-formand Erik Lorenzen.

»Jeg kan da sige, at jeg netop har stået her på vores repræsentantskabsmøde og sagt: Vi kommer let til at sige forhandlinger, men det er det ikke, det er forhåndsdrøftelser«.

I Lemvig Kommune er der rent faktisk indgået en aftale mellem Danmarks Sko­le­­­­lederforening og kommunen, bekræfter børne- og kulturchef Gunnar Nordest­gaard.

»Vi har drøftet de ting på plads, som vi gerne ville, for vores medlem. Så er det op til Lemvig Kommune at sende det til den forhandlingsberettigede organisa­tion«, siger Erik Lorenzen.

Men i Lemvig mener Gunnar Nordestgaard ikke, at lærerkredsen behøver sige god for aftalen. Den pågældende skoleleder er tjenestemand og bevarer sin løn og sin titel, men stillingsindholdet bliver ændret:

»Løn har egentlig ikke været til diskussion, så vi mener ikke, vi har rørt ved det overenskomstmæssige«, siger Gunnar Nor­destgaard.

Formanden for Lemvig-Struer og Omegns Lærerkreds, Niels Dragersdal, har bedt om at komme til at se den pågældende aftale. Kredsen forhandler på vegne af de tre andre Lemvig-skoleledere, hvis skole er blevet lagt ind under en fælles ledelse, og mener faktisk, at det tilbudte stillingsindhold er så fjernt fra en skolelederstilling, at Lærerforeningen vil køre en prøvesag ved Tjenestemandsretten. I Danmarks Lærerforening mener konsulent Leo Kragh Jensen, at Lemvig har brudt overenskomsten:

»Hvis han bevarer sin løn, men får et andet stillingsindhold, så har man aftalt vilkår for en ny stilling, og så skal Danmarks Lærerforening ind at forhandle«.

Ikke første gang

I Christiansfeld-Haderslev Lærerkreds er det ikke første gang, kredsformand Bent Hansen læser i Skolelederforeningens blad om en vellykket forhandling i Christiansfeld. Det samme skete for et år siden:

»Vi ringede til kommunen og fik at vide, at der ikke var indgået nogen aftale, og så modtog vi et oplæg, som vi kunne godkende. Nu har jeg igen henvendt mig til kommunen, og forvaltningen har fremsendt et forslag til skolelederens kommende løn, men jeg er da overbevist om, at han allerede får den løn«, siger Bent Hansen og føler sig i et dilemma, når han bliver bedt om at skrive under på aftaler indgået mellem DS og kommunen. Kredsen har valgt at foreslå en opjustering af alle skolelederes løn, så lønnen matcher skolestørrelsen .

I Christiansfeld Kommune afviser kommunaldirektør Ib Østergaard Ras­mussen blankt oplysningerne i bladet »Forum for Skoleledelse« om, at »DS har fået forhandlet en meget tilfredsstillende ordning på plads for en skoleleder«:

»Det kan vi ikke genkende. Jeg har talt med tre personer også skolelederen selv og alle ryster på hovedet«.

kravn@dlf.org