Fleksible rum er sagen

Arkitektkonkurrence om skolebyggeri er afgjort

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Væk med de traditionelle klasserum. Lokalerne skal være mere fleksible. Det var de enige om, de seks arkitektgrupper, der har deltaget i konkurrencen om ombygning af en del af Statens Pædagogiske Forsøgscenter.

Sammen med Byggedirektoratet (SBI) udskrev centret en arkitektkonkurrence om ombygning af 200 kvadratmeter. Overskriften var elevers hjemmeområde og lærerens arbejdsplads.

Det var en 'gammel kending' inden for skolebyggeri, der vandt - nemlig Nova 5 Arkitekter a/s, der har udført en del renovering og ombygning på skolerne i Københavns Kommune.

Arkitektgruppen havde - som den eneste i konkurrencen - samarbejdet med pædagogisk uddannede om vinderprojektet. Også en ingeniør og en ekspert i akustik var med i projektet.

De seks arkitektgrupper var fundet i en prækvalificeringsrunde, så selve konkurrencen kun stod mellem dem. Grupperne får hver 40.000 kroner for at have deltaget, mens Nova 5-arkitekterne skal i gang med selve ombygningen på Statens Pædagogiske Forsøgscenter.

Skolens ydre rammer opretholdes i forslaget, men indenfor har arkitekterne rokeret rundt på faglokaler, hjemmelokaler og bibliotek, sådan at bibliotek med meget mere placeres i midten, og hjemmelokalerne får mere plads.

Der er kun to millioner kroner til ombygningen, så i første omgang er der tale om at ombygge et hjemmeområde til én årgang eller to klasser. Men leder af Statens Pædagogiske Forsøgscenter håber at kunne skaffe de resterende 20 millioner kroner, så hele forslaget kan gennemføres.

Lærere og elever har samme behov, hævder arkitekterne, der har tegnet et hjemmeområde med to klasselokaler eller større grupperum, tre mindre grupperum med lydisolering, to køkkennicher, garderobe og toilet, pc-cafeer og et fælles område med et lille auditorium.

Vinderprojektet lægger ikke op til, at klassestrukturen opretholdes, men muligheden er der. Lokalerne kan lukkes af med skydedøre eller åbne mere op efter behov. Ellers er der tænkt i forskellige gruppestørrelser, og auditoriet er tænkt til fælles informationer og oplæg samt til hvileområde. Alt kan bruges til flere formål. Hvert hjemmeområde skal desuden have et område udenfor som deres egen have.

Til faglokalerne - når det bliver aktuelt - er der tænkt i udeområder som et vandhul til natur/teknik samt væksthus og køkkenhave til hjemkundskab.hela