Minister var for hurtigt ude
Lange udsigter til, at elever bliver omfattet af arbejdsmiljølovgivning
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Undervisningsminister Margrethe Vestager var for hurtig på aftrækkeren, da hun i sidste uge sagde, at hun sammen med arbejdsminister Ove Hygum arbejdede på en lovændring, der skal sikre elevernes arbejdsmiljø.
For senere på ugen blev dette løfte trukket tilbage via en pressemeddelelse fra arbejds-, social- og undervisningsminstrene. På regeringens vegne skriver de, at arbejdsmiljølovens regelsæt ikke direkte kan anvendes på disse områder.
'Udfordringen består i, over en årrække og i tæt samspil med de berørte parter, herunder kommunerne, at målrette indsatsen på området. Under alle omstændigheder er løsningerne tæt forbundet med de forudsete investeringer på skole- og dagpasningsområdet, som er aftalt mellem staten og kommunerne i kommuneaftalen for år 2000', skriver de tre ministre.
Pressemeddelelsen henviser til den tværministerielle arbejdsgruppe, der er nedsat til at arbejde med spørgsmålet om elevers og studerendes arbejdsmiljø. Om denne arbejdsgruppe skriver fagbladet 'Ingeniøren' den 10. september, at arbejdet i gruppen nærmest er gået i stå.
Arbejdsgruppen er den anden gruppe, der arbejder med dette spørgsmål. I 1996 udkom en rapport fra den første arbejdsgruppe.
Margrethe Vestagers løfte kom, efter at Skole og Samfund havde offentliggjort en rundspørge om, at indeklimaet på en del af landets skoler var under al kritik.
Forældreorganisationen sendte i april i år spørgeskemaer ud til skolebestyrelserne på 650 skoler over hele landet. De modtog svar fra 357 skoler og har bearbejdet disse svar i et hæfte.
Organisationen konkluderer på baggrund af rundspørgen, at mange børn i små lokaler giver indeklimaproblemer, at skolebygninger med flade tage har flest indeklimaproblemer, at støj er et stort problem, og at rengøringen er dårligst på de skoler, der bliver rengjort af private rengøringsfirmaer. Det ser noget bedre ud, hvis det er skolen selv, der står for rengøringen.
Farlige faglokaler
I alt 148 af de spurgte skoler angiver, at de har faglokaler, der ikke lever op til arbejdsmiljølovens krav.
Skole og Samfund mener, at det især er lovens krav om udsugning ved de enkelte arbejdspladser, der er problemet. Organisationen mener, at der er noget, der tyder på, at Arbejdstilsynet ikke lever op til deres tilsynsforpligtelse, når så mange skoler åbenbart kan slippe af sted med at se stort på arbejdsmiljølovgivningen.
Spørgeskemaet indeholdt også spørgsmål om skolefritidsordningen, legeplads, mobning og skolemøbler.
I hæftet skriver Skole og Samfund om arbejdsmiljøloven, der kun gælder for elever, når de udfører praktiske øvelser i for eksempel fysik, sløjd, kemi og hjemkundskab. 'Det er målet med Skole og Samfunds arbejde med skoleelevers arbejdsmiljø, at alle skoleelever bliver omfattet af regler for det fysiske, psykiske og sociale arbejdsmiljø, der er mindst lige så gode som de regler, der i henhold til Arbejdsmiljøloven gælder for voksne lønmodtagere'.hela