Ideer til miljøtrafikugen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange skoler lider under et trafikalt kaos, når eleverne tropper op til en ny skoledag.

Miljøtrafikugen i uge 38 er en oplagt anledning til at gøre noget ved det, og man behøver ikke begynde på bar bund.

Foreningen Mobil Uden Bil har lavet en hjemmeside med ideer til, hvordan skoler kan sætte fokus på børns transport. For eksempel kan man over en periode registrere de måder, eleverne kommer til og fra skole på. Man kan også sætte fokus på familiens transportvaner, og man kan opfordre forældrene til at lade være med at køre i bil omkring skolen om morgenen.

Måske kan man ligefrem få nogle forældre til at etablere en såkaldt gåbus, hvor de hver morgen går ad en bestemt rute med en trækvogn. Børnene kan så smide deres tasker op i trækvognen og slå følge med de voksne, som sørger for, at de kommer sikkert i skole (se Folkeskolennummer 39/2000).

Bag Mobil Uden Bil står Dansk Cyklist Forbund og et netværk af grønne guider. På www.mobiludenbil.dk kan du læse mere om de enkelte projekter, og du kan finde spørgeskemaer, registreringsark og andet materiale til de enkelte kampagner.

Selve miljøtrafikugen kan du læse om på www.miljoetrafik.dk

Kristendomsfag i retten

En sag om fritagelse fra kristendomsundervisning kommer nu for Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

I 1997 indførte den norske regering faget 'kristendomskundskab med religions- og livssynsorientering', hvor retten til fritagelse faldt bort. Dette fik organisationen Human-Etisk Forbund til at rejse sag mod den norske regering for brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Sagsøgerne har tabt sagen i både by- og landsretten, og nu har højesteret slået fast, at fritagelsesretten kan fjernes, så længe faget ikke har et forkyndende indhold. Næste trin er Strasbourg.

Sagens udfald kan få stor betydning for Danmark. På baggrund af den norske sag vil Religionslærerforeningen på sit møde i september beslutte, om den skal rette henvendelse til Folketingets Uddannelsesudvalg med ønsket om at gøre faget obligatorisk. Det skriver Kristeligt Dagblad den 29. august.