Illustration: Istock
Drengeoprør mod luciaoptog
Traditionen tro er der arrangeret
Luciaoptog på mange skoler. Drenge er begyndt at protestere mod at skulle deltage iført hvide kjoler. Eksperter har forskellige holdninger til, hvordan skolen skal håndtere oprøret mod Lucia.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
»Det var bare døden at komme ud til alle de der mennesker. Kedeligt … og pinligt med kjolen. Jeg undveg alle billederne med min stjerne som skjold«, fortæller tiårige Jakob Nielsen tilbagelænet med korslagte ben og strømpefødderne placeret på stolen ved siden af. Han tager små slurke af sin halvliters Harboe-cola, skruer det røde låg på flasken og bøvser fire gange i træk. Jakob er lettet over, at Luciaoptoget er overstået, og at han snart skal hjem fra skole.
Eftermiddagsskumringen har lagt sig over de nyistandsatte staldbygninger på det gamle Sophienborg Gods, der på femte år huser eleverne i indskolingen på Sophienborgskolen i Hillerød. På det centrale torv blandes lugten af vådt fodtøj med duften af kaffe og æbleskiver. Det høje, spinkle juletræ skuer ud over forældre, søskende og bedsteforældre til 0.-3.-klasserne. De er inviteret til julehygge på Luciadag den 13. december, hvor 3.-klasserne traditionen tro går Luciaoptog.
»Højdepunktet i julehyggen er, når lyset slukkes, og Luciaoptoget går gennem torvet, mens der filmes og blitzes af de mange stolte forældre«, siger konstitueret skoleleder Anette Otto. Hun har det fint med, at både pigerne og drengene skal deltage. »Skolens aktiviteter og tilbud er ikke kønsopdelt. Det ville være synd at tvinge pigerne og tildele drengene valgfrihedens privilegium«, siger hun og vender sig mod den blå dør til nordlængen, hvor 3.-klasserne er ved at gøre sig klar.
Spil fodbold som julemænd
Speciallæge i børnepsykiatri Gideon Zlotnik forholder sig negativt til, at drenge skal gå Luciaoptog.
»Når drenge skal deltage i Luciaoptog, lærer de, at de er mangelfulde og skal være mere som piger og ikke som rigtige drenge. Det er undertrykkelse af drenges kultur og rolle, et forsøg på at lave om på dem«, siger Gideon Zlotnik.
Han mener, at skolen skal forsøge at rumme drengene bedre og har følgende forslag til fremtidige julearrangementer.
»Ud over et rent pige-Luciaoptog kan drengene spille en fodboldkamp med julemandsdragter på«.
Kandidat i pædagogik og konsulent Cecilie Nørgaard, der er forfatter til »Skolens bog om køn og ligestilling«, er af en anden holdning.
»Ved Luciaoptog lærer drengene ligesom pigerne at deltage i en fælles aktivitet, hvor man skal indordne sig under nogle forhold, som nogle måske vil synes er sjovt - andre ikke. Men jeg kan sagtens se, at det at gå Lucia ligger i stærk kontrast til forventninger til det at være 'en rigtig dreng'«. Hun mener imidlertid, at skolen skal være med til at nedbryde stereotyper om »rigtige drenge« og »rigtige piger«.
»Stereotyper gør ikke andet end at få mange børn og voksne til at føle sig forkerte. Og derfor skal man ikke understøtte en stereotyp ved at fratage alle drenge, bare fordi de er drenge, fra en aktivitet«, siger Cecilie Nørgaard.
Sodavand som præmie
I nordlængens garderobe bag den blå dør er 3.-klassernes drenge stillet op på en lang række ved siden af pigerne. Alle har hvide, lange og nystrøgede kjoler på. Drengene får hver udleveret en grillpind med en håndklippet guld- og sølvfarvet stjerne i toppen. I ventetiden bruger de stjernepinden som et kærkomment stykke legetøj. De snurrer stjernepinden hurtigt rundt, stikker den ind i siden på nærmeste klassekammerat eller bruger den som rockguitar.
Sophienborgskolens lærere har brugt ti lektioner på at øve den klassiske Luciasang og rytmiske gang med eleverne.
Matematiklærer Lars Knudsen mener, at deltagelse i Luciaoptoget bør være frivilligt.
»Den ene gang, jeg har øvet med alle 50 elever, var ganske forfærdelig. Især med drengene«, siger han.
De to rækker børn bevæger sig ud på forhindringsbanen af fotograferende forældre og nysgerrige søskende. Jakob har klemt læberne sammen til en tynd streg. Han holder stjernen op foran ansigtet, vender og drejer den i retning mod fotograferne som en ridder, der forsvarer sig mod faretruende sværd. Han laver lange skiskridt op mod hælene på den lyshårede dreng foran, der sætter farten op, så der bliver hul i rækken ned mod Jakob. Efter et par omgange på forhindringsbanen bevæger de to rækker sig i retning af målet, den blå dør ind til nordlængen, hvor sodavandene venter som præmie.