Tilgiv os, vi vidste ikke, hvad vi gjorde
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
»Vi var selv med til at skabe styrings-tænkningen i det offentlige. I dag ved vi, at det er gået over gevind«.
Sådan skrev otte direktører, chefkonsulenter og administrationschefer i en kronik i Politiken sidste år. De satte i sin tid den danske New Public Management-bølgen i gang i Finansministeriet.
»Tilgiv os, vi vidste ikke, hvad vi gjorde - eller rettere var med til at sætte i gang«.
»Vi har sat et vældigt system i gang, som udarbejder omfangsrige kontrakter, evalueringer, årsrapporter, akkrediteringer og så videre, uden at det har ført til øget tilfredshed med kvaliteten.
Mange af de ting, der er blevet indført de sidste 10-15 år for at fremme produktivitet og kvalitet, er nu begyndt at hæmme den offentlige sektors udvikling. Nogle steder er der ligefrem tale om direkte destruktiv styring«.
»Vi skal lægge vægt på bedre dialog mellem politikere og ledere, så vi løbende lærer af egne og andres succeser - men også erkender manglende resultater og lærer af fiaskoer. Vi skal ikke se ledere eller medarbejdere i det offentlige som budgetmaksimerende bureaukrater - men heller ikke falde i en grøft af naiv tillidstænkning. Vi skal fastholde ansvaret og om fornødent afskedige ledere og medarbejdere, som svigter - men ikke rette smed for bager, i de tilfælde hvor ansvaret bør placeres højere oppe i systemet«.
jvo@dlf.org