Femørespolitik
I en tredjedel af kommunerne er der ikke fulgt timer med til de små skoler, som får viceinspektør
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ien kommune valgte man at spare de cirka 60.000 kroner, det ville koste at give ledelsestimer til den nye viceinspektør på en af de mindre skoler. Det fik skolelederen til at sige op - og nu bruger kommunen rundt regnet 60.000 kroner på en stillingsannonce for at få en ny skoleleder.
- Det viser bare, at det er ren femørespolitik, og det vender lige tilbage i nakken, fordi kommunerne får problemer med at rekruttere skoleledere, siger formanden for Danmarks Lærerforenings faglige udvalg Stig Andersen.
Lærerforeningen er netop ved at færdiggøre en undersøgelse af, hvordan kommunerne udmønter overenskomstens intentioner om at styrke ledelse på de mindre skoler. Der mangler endnu nogle af tallene fra Storstrøms og Viborg Amter, men det foreløbige resultat viser, at to tredjedele af skolerne har fået ekstra ledelsestid i forbindelse med, at de per 1. august får en viceinspektørstilling - i gennemsnit omkring 400 timer. På den sidste tredjedel af skolerne må lederen afgive alle de 560 timer, en viceinspektør skal have, af sin egen ledelsestid.
- Det må vi jo se med forundring på, siger Stig Andersen. Kommunerne har ønsket at styrke skolernes ledelse, men man har undladt at gå ind i en konkret vurdering af timebehovet - at ansætte en viceinspektør uden at tilføre ekstra timer, det er ikke at styrke ledelsen - det er at stikke blår i øjnene.
Undersøgelsen viser dog også noget andet. Samtidig med påbudet om viceinspektør på alle skoler med mindst ni fuldtidsansatte blev souscheflærerstillingen ved skoler med under ni ansatte gjort valgfri. Kommunerne har valgt at bevare souschefstillingen på over halvdelen af de små skoler.