Antorini på vej til ministerstolen

Efter snart ti år med forskellige Venstre-mænd (og -kvinder) i Undervisningsministeriet kunne noget efterhånden tyde på, at medarbejderne får en socialdemokrat som ny chef. Det er 30 år siden sidst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis meningsmålingerne holder stik, får vi en rød regering efter folketingsvalget den 15. september. Dermed skal lærerne endnu en gang forholde sig til et nyt ansigt på undervisningsministerposten.

I den forbindelse har Folkeskolen talt med en række Christiansborg-kendere og topfolk i de to partier om, hvem de mener, der er i spil til det magtfulde ministerium. Og her er man faktisk slet ikke i tvivl om, at Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini lige nu er den mest sandsynlige kandidat til at efterfølge Venstres Troels Lund Poulsen som undervisningsminister, hvis VK-regeringen skulle falde.

Antorini har flere gange selv ytret sit ønske om at forfølge sin uddannelsesinteresse i det magtfulde og »tunge« Undervisningsministerium, hvor slaget om folkeskolens fremtid og faglighed vækker store følelser. For to år siden sagde hun sågar nej tak til en sikker post som overborgmester og afløser for Ritt Bjerregaard i København, fordi hun efter eget udsagn »ville være en del af holdet«, når næste folketingsvalg blev udskrevet.

Det vil i givet fald være første gang, siden Dorte Bennedsen var minister i Anker Jørgensens sidste regering fra 1979-1982, at vi får en socialdemokratisk undervisningsminister.

Siden dengang har der været tradition for, at De Radikale fik posten, når de var i regering..

Men hos både SF og Socialdemokraterne gruer man tilsyneladende for tanken om at skrue tiden tilbage til 90'erne, hvor den nuværende radikale formand, Margrethe Vestager, var undervisningsminister. Særligt når det gælder test og lærerens rolle, står Socialdemokraterne og De Radikale meget langt fra hinanden (se analysen side 23).

Derfor vil De Radikale sandsynligvis blive spist af med et af sine andre ønskeministerier, Kulturministeriet, vurderer de kilder, Folkeskolen har talt med. Her vil der stadig være mulighed for at komme ud over rampen og skrue op for den værdipolitiske retorik.

Morten eller Manu, måske

Ender puslespillet alligevel med en radikal undervisningsminister, vil det dog ikke betyde et gensyn med Margrethe Vestager, der var undervisningsminister fra 1998 til 2001. Som formand for partiet vil hun næppe tage til takke med mindre end Økonomiministeriet, hvor den nuværende radikale uddannelsesordfører tidligere har slået sine markante folder med håndtasken i 90'erne.

På trods af det radikale uddannelsesordførerskab vil den kendte håndtaskes ejermand, Marianne Jelved, dog heller ikke være en sandsynlig kandidat og vil formentlig slet ikke være at finde på et radikalt ministerhold. Hun vil snarere være i spil som ny formand for Folketinget.

Det baner til gengæld vejen for gruppeformand Manu Sareen eller den radikale kronprins og næstformand, Morten Østergaard.

SF'ere er også i spil

SF'erne skal bestemt heller ikke udelukkes i det spil, hvor partiets markante integrationsordfører Astrid Krag virker som et af de sikre ministeremner i en eventuel S-SF-R-regering.

Den unge næstformand i folketingsgruppen Astrid Krag kunne måske blive et bud, men hendes profil vil efter kildernes vurdering passe bedre til et eventuelt integrationsministerium, som Socialdemokraterne nok til gengæld også vil sætte sig hårdt på af taktiske grunde. Derfor risikerer Krag at måtte tage til takke med noget mindre.

Det er usikkert, hvilke SF'ere der eventuelt ellers kunne komme i spil til posten, og således kan den nuværende uddannelsesordfører, Pernille Vigsø Bagge, der har været en arbejdsom og markant stemme i folkeskoledebatten, stadig blive et bud. Spørgsmålet er dog, om hun overhovedet er i spil til en ministerpost, da hun formentlig vil se sig overhalet af et af de mere højtprofilerede navne som for eksempel Pia Olsen Dyhr og Ida Auken.