Sådan overlever du det første år i jobbet

11 gode råd om hvordan du som ny lærer bliver ved med at have lyst til at gå på arbejde

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De sidste 20 - 30 år er der i mange sammenhænge blevet snakket om, at lærere kan blive ramt af et praksischok, når de begynder i deres første job, fordi virkeligheden i folkeskolen er anderledes, end de havde forestillet sig.

Sådan behøver det ikke at være.

Selvom du hverken er Jokeren eller Batman, kan det godt lade sig gøre som ny lærer at blive ved med at have lyst til at gå på arbejde.

Nedenstående gode råd, hvor af nogle skal læses med et glimt i øjet, er udarbejdet i samarbejde med fire lærere, der for nylig har været igennem processen.

Som ny lærer går det hele bedre, hvis du:

1) siger til dig selv, at det ikke er dig, der er noget galt med, selvom dine idealer og intentioner det første år lige så godt kunne stå på loftet i en papkasse.

2) ikke tænker på forberedelse og elever, når du ser OL eller Desperate Housewives i tv.

3) ikke kun skriver om jobbet, når du chatter med vennerne på Facebook eller snakker med kæresten over middagsmaden.

4) fejrer det med en Mojito, første gang det kan ses på din bankkonto, at du udfører et værdifuldt arbejde.

5) siger det højt til alle på lærerværelset, hvis timen har været en dundrende fiasko.

6) tager dit team eller din mentor med på råd, når ungerne kaster rundt med møblerne eller ikke er til at råbe op.

7) husker at det er dig, der er professionel lærer, uanset hvad Mikkels mor eller Sofies far siger, og husker, at du ikke skal være til rådighed døgnets 24 timer. Sluk din telefon og tjek kun din mail en gang om dagen.

8) beder om chefens opbakning, så snart du begynder at savne den.

9) går til din leder, hvis der for alvor er noget, der ikke fungerer, eller hvis du begynder at tænke på at finde et helt andet job.

9) husker, at selvom du ikke fik ordentlig kontakt med Jonas, Kasper og Oliver nede i hjørnet, så har resten af klassen sikkert haft en supergod time.

10) pakker en lækker madkasse hver dag og giver dig god tid til at spise den.

11) sorterer i opgaverne, og kun løser dem som du kan nå, før pilen på humørskalaen svinger den forkerte vej. Du har også et liv udenfor skolens matrikel!

Tak for assistance til Julie Roberts, Skansevejens Skole, Nørresundby, Cathrine Boldsen, Gl.Lindholm Skole, Nørresundby, Mette Vaaben, Sophienborgskolen, Hillerød, og Anders Torbensen, Lysholtskolen i Kolding.