Thomas Kielgast, 58 år, er skoleleder og byrådspolitiker og har siddet i byrådet i Køge siden 2009. Først for Socialdemokratiet, i 2013 stiftede han lokallisten Ny Centrum, og i 2015 blev han valgt ind for Socialistisk Folkeparti. Desuden har han været Danmarksmester i 3.000-meter løb og deltaget i to verdensmesterskaber.

I starten trak jeg mig fra alt om skolen

Thomas Kielgast stiller op til kommunalvalget. Til daglig er han skoleleder på Hastrupskolen i Køge, og så har han i et halvt år vikarieret som borgmester.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg stiller op til kommunalvalg, fordi jeg er en sportsmand. Jeg har altid elsket at konkurrere og udfordre mig selv. Jeg får det samme ud af at være i politik. Vi konkurrerer på holdninger".

"På skolen er jeg ikke enig med alle politisk, men når vi diskuterer, kan jeg sige, at jeg har været med til at sikre, at vi bruger flere penge på skoler og daginstitutioner. I de 12 år jeg har været med, er vi gået fra indeks 95 til indeks 103 - det vil sige, at vi bruger mere end landsgennemsnittet. Det har været en fantastisk rejse at investere mere i skolen.

Det, jeg er mest stolt over, er, at vi har fået skabt en kultur, hvor meget indflydelse er hos den enkelte skolebestyrelse og hos den enkelte skole. Det betød for eksempel, at vi kunne gå forrest og forkorte skoledagen, da muligheden bød sig.

Jeg er mindst stolt af budgetforliget i 2018, hvor vi blev nødt til at spare på lejrskoler. Vi skulle finde penge på folkeskoleområdet, så der gik vi med til at sløjfe lejrskolerne. Heldigvis fik vi genindført dem med færre dage året efter, og nu er de fuldt genindført igen.

I 2011 halverede vi personalet i vores skolefritidsordning. Det var rædselsfuldt. Det gjorde ondt helt ind i sjælen. Men det var nødvendigt, for der manglede penge. Det er to ting, hvor jeg kan få lidt ondt i maven.

Vi er fem lœrere i udvalget

Det er megasvært at være skoleleder i samme kommune, som jeg sidder i byrådet i. I starten trak jeg mig fra alt, der handlede om skoler. Jeg sidder heller ikke i skoleudvalget, men jeg forhandler budget. I dag har jeg fundet min rolle. I år laver jeg en valgplakat, hvor jeg slår på, at jeg er skoleleder. Jeg arbejder med børn og skoleledelse, og derfor bilder jeg mig ind, at jeg ved, hvad der sker i folkeskolen.

Når det handler om min egen skole, må jeg nogle gange gå uden for døren i kommunalbestyrelsen. Jeg har aldrig fået kritik, men jeg er også meget bevidst om min rolle - de første mange år var jeg faktisk alt for tilbageholdende.

Jeg får stikpiller af mine skolelederkolleger hen ad vejen, men jeg forsøger jo at gøre gode ting og have et professionelt blik ind i de ting, vi gør. I og med at vi har lagt meget ud til skolerne og investeret massivt i skolevæsenet i Køge, er det svært at komme på kant med nogen.

Til kommunalvalget 16. november er vores store slagnummer, at vi skal ned på maksimalt 24 børn i klasserne. Vi må være 28. I Køge har vi et gennemsnit på 22, men vi skal have maksimumantallet ned. Vi skal også have istandsat skolerne, så de er tidssvarende. Og så skal man hele tiden se på, om skolestrukturen er den rigtige".