Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Politikerne i Vordingborg fastholder, at tillidsrepræsentant Aage Carlsen skal fyres. Også selv om formanden for Danmarks Lærerforening, Anni Herfort, har sendt et personligt brev til hvert enkelt medlem af byrådet med en indtrængende appel om, at de dropper sagen, så Aage Carlsen kan vende tilbage til sit job på Svend Gønge-skolen.
Elise Olsen fra Venstre er ellers imod at fyre Aage Carlsen, men hun synes, at hun allerede har gjort, hvad hun kunne for at overbevise de andre politikere om, at de er forkert på den. 'Jeg har selv skrevet et brev til samtlige byrådsmedlemmer, hvor jeg blandt andet argumenterer med, at han ikke har haft en chance for at forsvare sig. Men de andre ved, at Aage Carlsen er en af mine venner, så det har ikke den store gennemslagskraft, at jeg taler hans sag', siger Elise Olsen.
Kommunen vil fyre Aage Carlsen med den begrundelse, at han er årsag til de samarbejdsproblemer, der i slutningen af januar fik de to ledere på Svend Gønge-skolen til at sygemelde sig. Det sker på trods af, at der ikke lå belastende papirer på Aage Carlsen i hans personalemappe. Dem har kommunen først skabt efterfølgende ved at indhente udtalelser om Aage Carlsen fra tidligere ledere på skolen. Derfor er Anni Herfort overbevist om, at en kendelse fra et afskedigelsesnævn vil gøre det meget tydeligt, at kommunen uberettiget forfølger en tillidsmand.
'For de, som kender detaljerne i sagen, er der slet og ret tale om, at Aage Carlsen forfølges, fordi han målbevidst og vedholdende har forsøgt at sikre sine kolleger rimelige arbejdsforhold', skriver Anni Herfort til byrådsmedlemmerne.
Sagen er ikke politisk
Carsten Olsen fra Socialdemokratiet erkender, at fremgangsmåden med at hente udtalelser efter et varsel om fyring er tvivlsom.
'Man kan med rette spørge sig selv, hvorfor de tidligere ledere ikke gjorde noget, mens de var på skolen. Det er i det hele taget uheldigt for kommunens omdømme med en sag som denne', siger Carsten Olsen.
Han har udtrykt sin skepsis i byrådsgruppen, men har fået at vide, at det ikke er en politisk, men en administrativ sag, som forvaltningen og økonomiudvalget tager sig af. Så han vil ikke gøre mere.
Også den radikale Vibeke Grønbæk fra økonomiudvalget ser sagen som en forvaltningssag.
'I de 16 år, jeg har siddet i byrådet, har jeg aldrig blandet mig i personsager. Derfor vil det være forkert at gøre det, bare fordi det handler om en lærer', siger Vibeke Grønbæk, der selv er lærer på en anden af kommunens skoler.
Hun ønsker ikke at kommentere Anni Herforts udsagn om, at kommunen forfølger Aage Carlsen.
'Men jeg har appelleret til, at lærerkredsen kommer med i arbejdet med den uvildige undersøgelse, som vi skal have foretaget af hele vores skolevæsen. Undersøgelsen vil være dødsdømt, hvis ikke alle parter omkring skolen er med til at skrive kommissoriet'.
Anni Herfort er enig i, at Vibeke Grønbæk ikke skal blande sig, fordi det drejer sig om en lærer. Hun skal gøre det som ansvarlig byrådspolitiker.
'I sidste ende har politikerne ansvaret for de beslutninger, forvaltningen træffer. Det er ikke en almindelig personalesag. Det drejer sig om organisationsforfølgelse, og det er så alvorligt, at vi kun kan løse sagen, hvis fyringen trækkes tilbage', siger Anni Herfort.
Et upassende brev
Flere politikere mener, det er højst upassende, at Anni Herfort overhovedet har skrevet til dem. En af dem er Charlotte Rasmussen fra Venstre.
'Anni Herfort beskylder os for, at vi ikke har sat os ind i sagen. Vi er ikke analfabeter, så selvfølgelig ved vi, hvad vi har med at gøre. Vi skal have ro på skolen, og det får vi ikke, hvis vi kalder den varslede fyring af Aage Carlsen tilbage', siger hun.
Den konservative Søren Nybo er på linje med Charlotte Rasmussen.
'Jeg føler mig klædt godt nok på i denne sag, og det er rigtigt af forvaltningen at fastholde beslutningen om at afskedige Aage Carlsen. Det er både frækt, groft og forkasteligt, når Anni Herfort antyder, at jeg ikke har sat mig ordentlig ind i sagen', siger Søren Nybo, der sidder i økonomiudvalget.
John Jensen fra Dansk Folkeparti opfatter Anni Herforts brev som en trussel, fordi hun skriver, at DLF vil forfølge sagen til det yderste, hvis kommunen gennemfører afskedigelsen.
'Hvis ikke vi trækker sagen tilbage, så kommer hun med kæppen. Den slags trusler kan vi ikke tage hensyn til', siger John Jensen.
Anni Herfort mener, at hun er i sin gode ret til at skrive til byrådsmedlemmerne i Vordingborg.
'Jeg har ved selvsyn konstateret, at lærerne i Vordingborg nærer mistillid til kommunen. De har store problemer med at komme i dialog om personalepolitikken. Derfor tilbyder jeg at hjælpe kommunen. Men så længe den jagter en af vores tillidsfolk, bliver det ikke med fløjshandsken på. Så finder jeg jernnæven frem'.
Ifølge Carsten Olsen fra Socialdemokratiet handler brevet måske snarere om, at Anni Herfort har fået kolde fødder.
'Hun tror måske ikke, at hun kan vinde sagen. Derfor prøver hun at lægge pres på os, inden den bliver afgjort ved det fagretlige system', siger Carsten Olsen.
Det afviser Anni Herfort.
'Kommunen har besluttet sig for at afskedige en tillidsrepræsentant. Bagefter finder den begrundelserne for at fyre ham. Derfor mener jeg helt bestemt, at en afgørelse ved et afskedigelsesnævn vil vise, at Vordingborg Kommune er galt på den'.
På et møde i morgen, fredag, mellem Lærernes Centralorganisation, LC, og Kommunernes Landsforening vil LC forlange, at Vordingborg Kommune trækker afskedigelsen af Aage Carlsen tilbage.
Henrik Stanek er freelancejournalist
FTF tager skarp afstand
Det vil skade aftalesystemet alvorligt, hvis Vordingborg Kommune gennemfører den varslede fyring af tillidsrepræsentant Aage Carlsen fra Svend Gønge-skolen.
Det skriver Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråds (FTF) formand, Anker Christoffersen, i et brev til Kommunernes Landsforening (KL). Han opfordrer dirkete KL til at få Vordingborg Kommune til at trække den påtænkte afskedigelse af Aage Carlsen tilbage.
'FTF skal ikke udelukke, at skolens ledelse har oplevet tillidsrepræsentanten som besværlig. Men det er en grundlæggende forudsætning for aftalesystemet, at de ansattes repræsentanter kan udføre deres funktioner uden at skulle frygte repressalier', skriver Anker Christoffersen.
Han har også opfordret FTF's medlemsorganisationer, LO og Akademikernes Centralorganisation til at tage afstand fra den påtænkte afskedigelse over for Vordingborg Kommune. stan