Grønland tabte i Arbejdsretten

Intet tyder på, at Landsstyret vil forhandle med Lærerforeningen

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Landsstyret i Grønland fik ikke noget ud af at lægge sag an mod Danmarks Lærerforening ved Arbejdsretten. I sidste uge gav retsformanden DLF ret i, at Arbejdsretten i Danmark ikke er kompetent til at behandle en sag, som vedrører forhold i Grønland.

Landsstyret ville ellers have Arbejdsretten til at vurdere lovligheden af Lærerforeningens blokade mod det grønlandske skolevæsen. Landsstyrets advokat mente, der var tale om en dansk konflikt rettet mod danske lærere. Sådan så Arbejdsretten altså ikke på det.

Hvis Landsstyret vil lægge sag an mod DLF, skal det ske ved en civil domstol. Men det kan tage flere år, inden der falder en afgørelse dér. Det har Landsstyret næppe tid til at vente på. Derfor forventer Lærerforeningens formand, Anni Herfort, at hun snart bliver inviteret til forhandling med Landsstyret, så danske lærere fremover kan blive ansat på overenskomst.

- Jeg kan kun beklage, at tiden er gået, for vi har hele tiden sagt, at Arbejdsretten ikke kunne tage stilling til blokaden. Men vi kan stadig nå at redde næste skoleår i Grønland. Det er helt op til Landsstyret, siger Anni Herfort.

I dag er lærerne i Grønland tjenestemænd, men den ansættelsesform passer dårligt med, at lærerne igen skal på overenskomst, når de vender tilbage til Danmark. Derfor opretholder DLF blokaden. Det betyder, at danske lærere stadig ikke må søge stillinger ved det grønlandske skolevæsen, og det rammer hårdt. Grønland lider i forvejen under en ekstrem mangel på lærere.

Til regeringen

Alligevel tyder intet på, at Landsstyret er på vej til forhandlingsbordet. Tværtimod overvejer landsstyreformand Jonathan Motzfeldt at gå til den danske regering.

- Vi skal have indrettet lovgivningen, så Grønland så hurtigt som muligt kan få afprøvet lovligheden af en blokade fra en dansk organisation ved Arbejdsretten, sagde Jonathan Motzfeldt til Grønlands Radio efter nederlaget i Arbejdsretten i sidste uge.

Den holdning forstår Claus Jochimsen ikke. Som formand for Grønlands Lærerforening opfordrer han Landsstyret til at gå til forhandlingsbordet.

- Selv om Landsstyret havde vundet sagen ved Arbejdsretten, var der alligevel ikke kommet danske lærere til Grønland til sommer, for vores arbejdsforhold har ikke ændret sig. Derfor må Landsstyret gå til DLF og forhandle, siger Claus Jochimsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jonathan Motzfeldt.

Henrik Stanek er freelancejournalist