Der er ikke noget, der hedder smøl

Kommunernes Landsforening og Ballerup Kommune har fået rettens ord for, at de gerne måtte bruge flere år på at behandle en lønsag

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er en kendt sag, at det kan tage tid at bilægge tvister på arbejdsmarkedet, men en sag, som Ballerup Kommune og Kommunernes Landsforening i fællesskab har brugt tre og et halvt år på, har alligevel rystet Danmarks Lærerforening.

Sagen drejede sig om, hvorvidt der var afregnet for en række statusbeskrivelser, som nogle lærere havde udarbejdet i forbindelse med specialundervisning. Arbejdet blev udført fra 1993, men først i januar 1997 efter to og et halvt års sagsbehandling i kommunen og hos Kommunernes Landsforening (KL) fik Danmarks Lærerforening og lærerne ret på et voldgiftsmøde.

Herefter skulle lærerne efter Lærerforeningens opfattelse have udbetalt deres penge, men der skete intet. Flere rykkere gav intet resultat, og da der skulle holdes fællesmøde om sagen, havde KL ikke tid. Lærerforeningen indklagede derfor KL og kommunen for arbejdsretten med påstand om, at pengene skulle udbetales, og at de to parter skulle idømmes bod for passivitet.

Kort efter blev Lærerforeningen og KL enige om, hvor mange penge lærerne skulle have, men beløbene kom først til udbetaling i januar 1998, et år efter voldgiftsmødet.

Krænkende kendelse

Tilbage var Lærerforeningens påstand om smøleri. Den sag afgjorde Arbejdsretten forleden. KL fik medhold i, at sagsbehandlingen ikke havde været urimelig lang.

Summa summarum, det er efter loven i orden at bruge sammenlagt tre og et halvt år på at finde en løsning på en lønsag, og det er i orden, at ansatte skal vente op til fem år på at få udbetalt løn, som de retmæssigt har krav på.

- Det principielle er, at en kommune og KL har fået medhold i, at man har lov til at lave en urimelig lang sagsbehandling, at en kommune kan undlade at udbetale penge i flere år, og at KL upåtalt kan lade en sag ligge på sit skrivebord i et år, siger kontorchef Yvonne Hindsberg, Danmarks Lærerforenings faglige kontor.

- Det passer ikke, når KL siger, at det er den tid, sådan en sag tager. Lærerne har skullet vente urimeligt længe på at få deres penge, og kendelsen er krænkende.

- Alle ved, at sagsbehandling kan trække ud. Det vil den også kunne gøre hos os, og i denne sag er der sikkert også nogle frister, hvor man kan sige, at vi kunne have handlet hurtigere. Det krænkende er, at man nu har fået Arbejdsrettens ord for, at der i fremtiden ikke er grund til at skynde sig med sagsbehandling, siger hun.

Klar påmindelse

Arbejdsrettens kendelse kan ikke ankes, men advokat Peter Breum, der har ført sagen for Danmarks Lærerforening, regner alligevel ikke med, at den danner præcedens.

- I kendelsen blev der lagt vægt på, at der er tale om en kompliceret sag, og at voldgiftsbehandlingen lagde op til individuel behandling. Derfor tror jeg ikke, kendelsen automatisk overføres til andre sager, men man kan sige, at kendelsen er en klar påmindelse om, at man generelt ikke skal give modparten ret lang snor. De krav, man har, skal hurtigt gøres op, og får man ikke et svar, gælder det om at rykke og rykke, siger han.

Evy Stokholm har som sagsbehandler for Danmarks Lærerforening fulgt forløbet nøje.

- Jeg ved ikke, hvorfor det har taget så lang tid, men mit indtryk er, at kommunen ikke har haft overblik over, hvad der er sket. Når dertil lægges, at tingene altid tager lang tid hos KL, så står man med en del af forklaringen, siger hun.

Hos KL fralægger man sig ethvert ansvar for tidsforbruget. Kontorchef Per Solberg udlægger det sådan: Arbejdsretten har talt, andet er der ikke at tilføje.

- Jeg vil gerne konstatere, at det er lang tid at vente for de folk, der skal have penge, men det er ikke ualmindeligt, at sådan en sag tager et stykke tid. Hvis man opstiller en tidslinie, kan man måske finde nogle hop, men det har ikke taget uforholdsmæssigt lang tid.

De faglige organisationer ved formentlig også godt, at der har været brugt tid til at forhandle overenskomst undervejs, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra chefen for Ballerup Kommunes skole- og socialforvaltning Kaj Nørsø.

Jan Kaare er freelancejournalist