Kamp om kronerne er begyndt

Kommunernes budgetforhandlinger er gået i gang, og lærere, pædagoger og plejehjemspersonale skal stå sammen for at sikre velfærden, lyder det fra fagbevægelsen

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Giv de offentligt ansatte rammerne til at gøre deres arbejde ordentligt. Næsten 300 tillidsrepræsentanter fra BUPL, FOA og DLF kunne hurtigt blive enige om, at kommuner og regering må sætte penge af til at sikre velfærden, da de i sidste uge holdt konference i Odense.

Organisationerne håber at kunne sætte demonstrationer, happenings og hjemmesider i gang over hele landet for på den måde at mobilisere befolkningen til at være med i kampen om at sikre vækst i den offentlige sektor. I efteråret sidste år gik tusinder på gaden for at protestere mod velfærdsnedskæringer. Nu er budgetplanlægningen i gang i kommunerne, og det varer ikke længe, før staten og kommunerne skal indgå en aftale om kommunernes økonomiske rammer i 2008.

»Der er sket noget. Fra socialistiske ballademagere er vi nu blevet vigtige frontmedarbejdere i den offentlige velfærdsudvikling. Det er da noget af en udvikling på godt et kvart år«, sagde DLF-formand, Anders Bondo Christensen, da han argumenterede for at iværksætte så mange initiativer som muligt i kampen for penge til velfærd. Men han advarede også om, at tillidsrepræsentanterne skal passe på, hvornår politikerne giver retoriske løfter uden indhold.

»Vores krav til de offentlige budgetter er, at der bliver en ramme, hvor vi kan lave et godt arbejde. Vores medlemmer oplever, at de har ambitioner om at yde en indsats, men at mulighederne bare ikke er til stede«, sagde Anders Bondo og understregede, at den offentlige sektor bør vokse i samme hast som den private.

BUPL's formand Henning Pedersen understregede, at det er vigtigt at mobilisere så mange som muligt.

»Vores indsats på de bonede gulve har jo ingen betydning, hvis den ikke har en opbakning, der kan ses, høres og mærkes, fra vores medlemmer. Der må også gerne være en smule usikkerhed om, hvad det er, der kommer til at ske. Det, der satte velfærden på dagsordenen i efteråret, var, at der skete noget derude i virkeligheden«.

Kommuner kræver penge

For en gangs skyld var også KL - der på konferencen var repræsenteret af borgmester i Næstved Henning Jensen - på samme side som organisationerne. Han lagde vægt på, at skattestoppet betyder, at finansminister Thor Pedersen må hoste op med alle de penge, som velfærden koster.

»Kvalitet koster penge. Man kan ikke forvente en førsteklasses service, hvis man kun er parat til at betale for andenklasses«.

Han sagde, at KL's medlemmer er glade for de trepartsdrøftelser, som foregår lige nu, men han understregede, at medlemmerne forventer, at staten finansierer de udgifter, som trepartsdrøftelserne kan munde ud i.

»KL vil ikke støtte en trepartsaftale om det kommunale arbejdsmarked, hvis indholdet skal finansieres ved besparelser i den service, som vi allerede nu giver borgerne«.

Af budgetmæssige udfordringer i det kommende år nævnte han blandt andet, at der bliver behov for penge til renovering af skoler i forbindelse med ændringer i skolestrukturen.

»Der kommer til at være anlægsinvesteringer på skoleområdet. Hvis der sker ændringer i skolestrukturen, er det vigtigt, at lærerne, børnene og forældrene mærker, at ændringerne også betyder bedre rammer«, sagde han.

Borgernes egen skyld

Kommunalforsker og lektor på Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch sagde, at netop trenden med, at alle institutioner skal sammenlægges og blive store for at inkassere stordriftsfordele, og det faktum, at den ene reform afløser den anden i den offentlige sektor, gør udfordringerne store. Men han understregede, at ansvaret ikke udelukkende kan placeres hos politikerne.

»Vi som borgere har en indstilling om, at vi vil have noget for pengene. Vi betaler meget i skat, og derfor vil vi have noget tilbage. Derfor er politikerne nødt til hele tiden at levere varen«.

Demonstration 31. maj

»Slip velfærden løs«, sådan lyder budskabet for den demonstration, som københavner-afdelingerne i FOA, BUPL og DLF har arrangeret på Christiansborgs Slotsplads den 31. maj, klokken 16.30.

Kravet til regeringen og kommunerne er, at hver eneste offentligt ansat skal have bedre vilkår.

Se også www.slipvelfaerdenloes.dk

Vilje til velfærd

BUPL, FOA og DLF udgør sammen en ny aktør i dansk politik. Tilsammen organiserer de 350.000 offentligt ansatte. Nogle ansatte hører til hovedforbundet Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, mens andre hører under LO. Fælles for de ansatte er, at de leverer velfærdsydelser i form af blandt andet børnepasning, undervisning og ældrepleje. I februar måned kom organisationerne med det første fælles udspil, der skulle være med til at sikre væksten i den offentlige sektor. Nu forsøger de i fællesskab at kæmpe for at forbedre kommunernes økonomiske rammer i 2008.

Borgerne fik ændret budgetTet i Silkeborg

I Silkeborg har flere lokale afdelinger af fagforbundene erfaringer i at samarbejde for at få ændret bebudede besparelser. I forbindelse med budgetforhandlingerne sidste år var de med ved en stor kampagne, der førte til, at mange af kommunens besparelser blev fundet andre steder end oprindeligt planlagt.

. I august 2006 offentliggør Silkeborg Kommune besparelser på fem procent svarende til 100 millioner kroner eller 300 stillinger.

. Forældrebestyrelser samler sig i netværk og indkalder bestyrelsesformænd fra FOA og BUPL til møde. Pressen dækker mødet.

. LO, DKK og FTF er med til at danne initiativet Silkeborg mod besparelser. Domainet www.silkeborg­modbesparelser.dk købes.

. BUPL, FOA og DLF arrangerer stor torvedag og køber radiospots på Radio Silkeborg. Torvedagen udvikler sig til spontan demonstration med op mod 800 deltagere.

. 54.000 besøger i efteråret hjemmesiden.

. De lokale organisationer skriver en avis sammen, hvor de tydeliggør besparelsernes konsekvenser for borgerne. Avisen bliver trykt i 32.000 eksemplarer og distribueret af frivillige på under 24 timer.

. Organisationerne arrangerer borgermøde i Silkeborghallerne og køber igen radiospots. 1.200 møder op.

. Forældrene begynder at blokere institutionerne. Blokaderne bliver varslet på hjemmesiden.

. Ved førstebehandlingen deltager 1.000 i demonstration. Rådhuset bliver besat i to timer.

. Ved budgethøringen mødte 1.000 ansatte i kommunen op for at deltage.

Se pressedækningen på www.silkeborgmodbesparelser.dk