Software-firmaer bejler til lærerne

Usikkerhed om de skattemæssige konsekvenser af, at alle danske folkeskolelærere har modtaget programpakken Office XP fra Microsoft

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Office-pakkerne regner ned over de danske folkeskolelærere. Både Sun Microsystems og Microsoft Danmark vil gerne forære de ansatte i folkeskolen deres nyeste programpakker med tekstbehandling, regneark og præsentationsprogrammer. Suns pakke StarOffice kan downloades fra Sektornet, og lærere og elever kan købe cd-rom'en med hjem for en rund tier. Microsoft valgte at donere sin Office XP ved at sende to cd-rom'er ud sammen med Folkeskolen nummer 13.

Men hverken Microsoft eller ToldSkat kunne ved redaktionens slutning love lærerne, at de kan putte cd-rom'erne i computerens drev uden skattemæssige konsekvenser. Da Folkeskolen med programpakken var udkommet, skrev DR Nyheder, at der var et skattesmæk på vej til 90.000 lærere for software til en samlet værdi af 270 millioner kroner. Det er under alle omstændigheder forkert. De cd-rom'er, der var med i bladet, er ikke identiske med den Office XP-pakke, som sælges i butikkerne til godt 3.000 kroner. Den rummer serviceaftale og manualer, som ikke følger med lærerversionen. Derimod kan gaven fra Microsoft sammenlignes med Office XP Student License, som kan købes for 899 kroner. Cd-rom'erne med Folkeskolen var også tydeligt mærket med, at de ikke må sælges videre eller foræres væk. Hverken Microsoft eller konkurrenten Sun Microsystems havde på forhånd vurderet, at der kunne være nogen skattemæssige konsekvenser af gaven. Hos Sun påpeger Peter Lange, at skoler i forvejen kunne købe en licens til 300 kroner til brug på samtlige skolens computere, så i forhold til en pris på en tier per cd-rom er man nede i et prisleje, han ikke kan forestille sig har nogen skattemæssige konsekvenser.

Direktøren for Microsoft Danmark, Klaus Holse Andersen, afviser, at Microsofts initiativ har med det at gøre: 'Fordelen ved at bruge vores er, at det er det mest udbredte og dermed passer sammen med de fleste andres computere. Vi mener, at lærerne, der uddanner vores børn, bør have de nyeste programmer, og vi ved, at skolerne ikke har råd til at give dem det. I dag foregår det meste kommunikation mellem lærere og forældre jo stadig via skoletasken, og det er nu engang sådan med skoletasker, at det ofte tager meget lang tid, før det, der er kommet ned i dem, kommer op igen - somme tider bliver det helt begravet dernede', siger Klaus Holse Andersen. Microsoft Danmark har leveret 90.000 Office-pakker til distribution sammen med oplaget af Folkeskolen. Men en del lærerægtepar har meddelt Lærerforeningen, at de kun ønsker ét eksemplar af bladet, og det var der en del af dem, der fortrød i sidste uge, fordi de godt ville have haft en Office-pakke hver. 'De er velkomne til at henvende sig til vores kundeservice - nummeret står på cd-rom'en - så finder vi en løsning', lover Klaus Holse Andersen. Microsoft Danmark har lovet at tage kontakt til ToldSkat for at få afklaret de skattemæssige konsekvenser 100 procent. Redaktionen følger sagen på www.folkeskolen.dk

kravn@dlf.org