Skolebyggeri
Skimmelsvampe
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
- især i skoler og daginstitutioner
Branchevejledning
Af Tune Nyborg
15 sider, 25 kroner
Branchearbejdsmiljørådet
Telefon 3614 3100
Fløng Skole brugte cirka 55 millioner kroner på renoveringsarbejde, men så blev den også alle sine skimmelsvampe kvit. På skolen havde man vænnet sig til at stille en spand under, når det dryppede med vand fra loftet - lige indtil en ny lærer fik allergiske symptomer. Den vanskelige proces med at afdække problemet gik i gang, og det blev endelig løst tre år efter den første mistanke. Læreren, der satte skub i hele sagen, fik tildelt kommunens arbejdsmiljøpris.
Kort, velskrevet og klart fortælles historien om den fugtplagede skoles måde at løse svampeangrebet på. Og lige så tydeligt formidler folderen, hvordan man i skolens sikkerhedsgruppe kan ruste sig til opgaven, hvis der konstateres eller der er mistanke om vækst af skimmelsvampe i bygningerne. Vejledningen beskriver, hvordan skimmelsvampe opstår og spredes, hvordan der kan forebygges og renoveres samt sikkerhedsgruppens ansvar og opgaver. Helt centralt er det, at gruppen naturligvis opdager problemet, at den iværksætter en byggeteknisk undersøgelse - og at den hårdnakket medvirker til at udforme en plan og sikre den bedst mulige løsning.
Skimmelsvampe er ikke akut skadelige, så angst og panik er der ingen grund til. Men langtidsvirkningerne kender vi endnu ikke nok til, og under alle omstændigheder er svampene et tegn på, at indeklimaet slet ikke er perfekt. Så brug hæftet, hvis der blot er den mindste mistanke om fugtproblemer på skolen - og måske modtager du næste års arbejdsmiljøpris fra din kommune. Indholdet kan også hentes fra internet på www.bar-u-f.dk - både til gratis læsning direkte på skærm og til udprintning.
Kaare Øster