Mætte børn er kvikke børn
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det kan godt betale sig at tilbyde børn et måltid mad i skolen. De, der spiser på skolen, er nemlig både sundere, kvikkere og får bedre karakterer end de børn, der ikke gør. Det viser en svensk undersøgelse fra 1997. I Sverige er alle børn siden 1946 blevet tilbudt et måltid mad på skolen til frokost. Det er dog ikke alle børn, der benytter sig af tilbuddet. Nogle vælger at gå til bageren i stedet, og andre vælger ikke at spise noget overhovedet. Ifølge undersøgelsen føler elever, som sjældent spiser skolemaden, sig mere trætte og ugidelige end de elever, der spiser mad på skolen hver dag. De har desuden oftere hovedpine og kvalme, og de har svært ved at følge med i skolen. Der er også en tendens til, at elever, som ikke spiser skolemaden, har dårligere karakterer end de andre elever. Undersøgelsen viser også, at de børn, som sjældent spiser morgenmad, ofte heller ikke spiser frokost på skolen. De elever, der betegner sig selv som friske, og som får gode karakterer, spiser morgenmad næsten hver dag og besøger skolerestauranten i langt højere udstrækning end de andre. De 1.759 elever fra 90 forskellige skoler er også blevet spurgt om, hvordan skolerestauranten kunne forbedres. Der svarer de blandt andet, at de ønsker større valgfrihed i form af flere retter at vælge imellem. De synes også, at det ville være bedre, hvis voksne og elever spiste i samme madsal og under samme betingelser. Endelig vil de gerne have et madråd, hvor de har mulighed for at påvirke skolemaden.
Det er kommunerne, der betaler for maden, og udgiften til et barn om året svingede ifølge Skolverket i 1996 mellem 2.000 kroner og 5.600 kroner.
pai