Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Folkeskolen har mistet en engageret ven. Den 5. juni ville Keld Grinder-Hansen være fyldt 60 år, men han døde fem dage inden.
På Folkeskolens redaktion hørte vi første gang om Keld i 1997, da han blev direktør for det genoprettede Dansk Skolemuseum, der havde en stor samling, som havde været gemt væk i mange år. Med Keld som engageret leder eksisterede museet igen i 13 år, indtil de økonomiske sponsorer trak stikket.
Keld var cand.mag. i historie og etnologi og kom fra Nationalmuseet, hvor han ikke havde beskæftiget sig med skoleforhold, men med en far, der var skoleleder, og en mor, der var lærer, var rødderne dybe.
Keld var en fremragende formidler, og til folkeskolen.dk og tv-stationen DK4 var han med til at producere en lang række udsendelser, hvor interview om aktuelle pædagogiske emner blev sat i historisk perspektiv. Keld var selvfølgelig altid selv med på skærmen, hvor han sprudlede af fortælleglæde.
Da skolemuseet måtte lukke, blev samlingen igen pakket i containere. Men Keld blev i skoleverdenen, nu som skolechef i Dragør Kommune. Og han nøjedes ikke med at være embedsmand, men blandede sig i den offentlige debat i aviser, tv og radio. Argumenterne var altid saglige, og hans dom over 2013-skolereformen og lov 409 var ikke hård.
Keld var et energibundt, han var kreativ og arbejdsom. Det blev til flere bøger og over 100 artikler i tidsskrifter og antologier, og Undervisningsministeriet trak ofte på hans ekspertise. I 2013 udsendte Keld bogen »Den gode, den onde og den engagerede« om danske læreres historie gennem 1.000 år, og året efter blev han direktør for Andelslandsbyen Nyvang.
I november sidste år fik Keld konstateret en aggressiv sygdom, der krævede knoglemarvstransplantation. Behandlingen lykkedes ikke. Men Keld fulgte med og bidrog engageret til det sidste. I april havde han en kronik i både Jyllands-Posten og Politiken - begge steder med velargumenteret kritik af politikere og forsvar for folkeskolen.
Keld Grinder-Hansen var særdeles behagelig - ja, sjov - at arbejde sammen med. Altid med nye ideer, højt humør, tempo og grundighed. Og med sine meningers mod. Både fagligt og menneskeligt satte han dybe spor. Keld vil blive savnet.