Fem skridt mod lederjobbet

Der er aktuelt mangel på skoleledere, og behovet vil være stigende, så begynd bare på ledervejen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolelederforeningens formand, Anders Balle, forudser, at der bliver brug for mange flere ledere de kommende år. Nærmere bestemt hvad der svarer til en leder mere per folkeskole. Selvom KL er knap så sikker, er der ingen tvivl om, at behovet for ledelse stiger, som følge af at lærernes arbejdstidsregler er blevet ophævet.

Her og nu - i begyndelsen af maj - bliver der på lærerjob.dk annonceret efter 19 nye skoleledere rundtomkring i landet, og der kommer hele tiden nye job til. Hvis du har lyst til at gå ledervejen, er det nu, du skal tage de første skridt.

• Begynd på en lederuddannelse på en professionshøjskole eller en anden uddannelsesinstitution. I løbet af de senere år er antallet af nye skoleledere, der har en lederuddannelse, før de begynder i jobbet, steget fra ni procent i 2003 til 16 procent 2010 ifølge en FTF-lederpejling.

En lederuddannelse er en god måde at finde ud af, hvad jobbet består af, og om du egner dig til det.

• Gør opmærksom på dit potentiale som leder. Det kan du gøre ved at fremstå som et positivt element i organisationen. Det handler om at melde sig, når der skal løses udviklingsopgaver, eller når der skal ske noget på et strategisk område. Eksempelvis et nyt pædagogisk eller administrativt tiltag.

• Vis dine kommunikative evner, så du bliver lagt mærke til. Det kan være i team, i udvalg og i den almindelige diskussion. Det er vitalt for en skoleleder at være dygtig til at kommunikere på mange planer i forhold til elever, forældre, medarbejdere og forvaltning. Dit potentiale som leder bliver vurderet på, hvor god du er til at sætte andre ind i det, du mener, og de mål, organisationen har.

• Signaler tydeligt, at du gerne vil være leder. Det kan du gøre i forbindelse med medarbejderudviklingssamtaler. Hvis den nærmeste leder har blik for, at du har lyst til at gå ledervejen, bliver der mere opmærksomhed omkring din indsats. Det er tit de nuværende ledere, der er med til at spotte kommende ledere.

• Repræsenter dine kolleger for eksempel som tillidsrepræsentant. Magter du at gøre det på en god måde, har du måske potentiale til at stå i spidsen for en skole.

De fem skridt bygger på samtaler med konsulenter inden for skoleledelse.