Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
En ny og voldelig dille ser ud til at vinde indpas blandt unge. Over hele landet rapporterer skoler om elever, der overfalder et uskyldigt offer, mens andre optager volden på deres mobiltelefoner og sender filmklippet rundt til kammeraterne.
Fænomenet kaldes happy slapping og stammer fra undergrundsmiljøet i Sydlondon, fortæller børne- og ungdomsmedieforsker Lotte Nyboe fra Syddansk Universitet.
Hvad er det for et fænomen?
»Først og fremmest overtræder nogle unge loven ved at begå vold mod andre. Men det vidner også om, at de har et utilpasset mediebrug. Børn og unge bruger medierne kreativt i deres hverdag, men undertiden også uhensigtsmæssigt«.
Hvorfor forbinder unge mediet med vold?
»Medierne kan gøre det svært at skelne virkelighed fra fiktion. Dertil kommer, at både på internettet, i tv og på film bruges vold ofte som et humoristisk element, for eksempel 'I Kina spiser de hunde'. Den rå tone, koblet med at unge indimellem søger ud til grænserne for, hvad der er god opførsel, får nogle til at gå over grænsen. Mediet snyder dem, så de 'glemmer', at de har med rigtige mennesker at gøre«.
Er der forskel på at udøve volden og på at filme den?
»Det er samme ulovlige akt. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at en endnu større gruppe er med på en kigger, fordi de får volden sendt til deres mobiltelefon. Derfor skal man oplyse dem om, at de ikke må sende filmene videre, men smide dem ud«.
Hvad kan skolerne konkret gøre?
»De kan for eksempel hente oplysningsmateriale hjem fra Medierådet for børn og unge. Materialet byder på færdselsregler for, hvordan unge bruger medierne«.
folkeskolen@dlf.org