Aviser ødelægger forskning
Ulykkeligt, at aviser har offentliggjort Danlæs-resultater, siger forskningschef
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er dybt ulykkeligt, hvis skoler og kommuner ikke længere stoler på, at de kan bevare anonymiteten, som vi har lovet dem, siger forskningschef på Danmarks Pædagogiske Institut, Poul Skov.
Han frygter, at det kan ødelægge pædagogisk forskning i fremtiden, at nogle store, jyske aviser har udarbejdet en 'hitliste' over, hvordan eleverne i forskellige kommuner har klaret sig i den store Danlæs-undersøgelse, som elever i 1. klasse i 75 kommuner har deltaget i.
Danmarks Pædagogiske Institut stod for undersøgelsen og lovede kommunerne anonymitet. Venstres folketingsmedlem, amtsborgmester i Frederiksborg Amt, Lars Løkke Rasmussen, gjorde det til sin mærkesag at få tallene offentliggjort. Herefter søgte aviserne aktindsigt og fik hovedparten af kommunerne til at oplyse, hvordan deres elever havde klaret sig.
Opgørelsen viser, hvor mange elever der på det pågældende tidspunkt var i hver af de tre grupper: 'hurtige og sikre læsere', 'langsomme og sikre læsere' og 'usikre læsere'.
'Der er risiko for, at man bruger tallene til at drage en slutning fra resultatet af undersøgelsen til undervisningens kvalitet. Det vil være helt forkert. For man skal også se tallene ud fra lokale forhold', siger Poul Skov.
'Det kan betyde, at det fremover kan være svært at skaffe forskningsresultater til glæde for de mange', frygter han.
Han understreger, at forskningsdata altid er undtaget fra loven om aktindsigt, og at Danmarks Pædagogiske Institut vil gøre, hvad der er muligt for at sikre anonymiteten ved fremtidige undersøgelser.
'Vi ønsker ikke at være med til at skabe hitlister, der ikke kan bruges til noget. Hvis man bor i en kommune, der har et dårligt resultat i testen, kan man jo alligevel ikke bare flytte til den anden ende af landet til en kommune, der har bedre resultater', understreger han.
18 kommuner har ikke oplyst deres resultater.