Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Som du sikkert allerede ved, brød overenskomstforhandlingerne på det (amts)kommunale område sammen den 5. februar 2002. Danmarks Lærerforening har som følge af dette afsendt konfliktvarsel sammen med en række andre underviserorganisationer i Lærernes Centralorganisation (LC).
Der er varslet strejke og blokade.
Der er varslet strejke for 5.800 overenskomsansatte lærere i udvalgte kommuner og amter landet over og for et antal lærere inden for andre underviserorganisationers områder (fx på amtskommunale institutioner, ungdomsskoler og specialundervisningsinstitutioner). Der er også varslet blokade mod alle kommuner, alle amtskommuner og Københavns og Frederiksberg Kommuner. Både strejke og blokade er varslet til at starte den 2. april 2002. Forligsmanden kan dog udsætte både strejken og blokaden. Det kan ske med meget kort varsel - altså kort før den 2. april 2002. Derfor er det vigtigt, at du via Folkeskolenog dagspressen holder dig orienteret om en evt. udsættelse af konflikten.
Hvad betyder en blokade for dig?
I dette nummer af Folkeskolenhar foreningen indsat en meddelelse om blokade som indledning til stillingsopslagene. Som du kan se, betyder en blokade, at du som medlem ikke kan søge bestemte stillinger, så længe blokaden varer, dvs. DLF's stillinger på det kommunale og amtskommunale område, stillinger i Københavns Kommune på Københavns Lærerforenings område, stillinger inden for voksen- og ungdomsuddannelsesområdet på Landsforbundet af Voksen- og Ungdomsunderviseres område, stillinger inden for specialundervisningen for voksne på Speciallærerforeningen af 1981's område samt stillinger vedrørende Ernærings- og husholdningsøkonomerne i noget amt tilsluttet Amtsrådsforeningen.
Hvis du overvejer at søge stilling på nuværende tidspunkt, skal du derfor være særlig opmærksom på, om stillingen er omfattet af blokaden.
Hvis der bliver konflikt, træder blokaden i kraft, samme dag som strejken starter. Fra denne dag får blokaden indvirkning på, hvad du kan foretage dig i forhold til en stillingsansøgning. Her spiller ansøgningsfristen en rolle.
Hvis ansøgningsfristen udløber tidligere end den 2. april 2002:
Du må søge stillingen og deltage i ansættelsessamtale mv. som led i ansættelsesproceduren, men fra og med 2. april 2002 må du ikke deltage i ansættelsessamtaler eller acceptere tilbud om ansættelse i stillingen. Tilbud om ansættelse, der er modtaget og accepteret før den 2. april 2002, er ikke omfattet af blokaden.
Hvis ansøgningsfristen udløber den 2. april 2002 eller senere:
Du må fra og med den første blokadedag ikke indsende ansøgning. Hvis du allerede har indsendt ansøgning, må du ikke deltage i ansættelsessamtaler, interview eller andet som led i ansættelsesproceduren, ligesom du ikke må acceptere tilbud om ansættelse.
Du skal dog som tidligere nævnt være opmærksom på, at tidspunktet for konfliktens start kan ændres, og så ændres ovennævnte datoer selvfølgelig også.
Hvad med konfliktstøtte under strejken?
Hvis du på tidspunktet for konfliktens ikrafttræden er ansat i et vikariat eller anden stilling, der er omfattet af strejkevarslet, har du formentlig allerede modtaget et brev fra foreningen, som bl.a. informerer om, hvordan du får udbetalt konfliktstøtte. Hvis du endnu ikke har modtaget et sådant brev, skal du hurtigst muligt rette henvendelse til den lokale kreds. Du skal være opmærksom på, at du ikke kan få konfliktstøtte, når du er medlem af Lærerstuderendes Landskreds, dvs. at du ikke har nogen indtægt, mens konflikten varer. For at få udbetalt konfliktstøtte skal du derfor overføres til den lokale kreds.
Lærerstuderende i praktik
Foreningen og Lærerstuderendes Landskreds er enige om, at lærerstuderende, som er i praktik på konfliktramte skoler, skal følge praktiklærerne. Hvis en praktiklærer er omfattet af konflikten, er den studerende det derfor også. Omvendt skal den studerende deltage i det normale praktikforløb på skolen, hvis praktiklæreren ikke er omfattet af konflikten.
Du kan få mere at vide
Du vil løbende kunne holde dig orienteret om udviklingen i konflikten og om konfliktforhold på foreningens hjemmeside www.dlf.org, i Folkeskolenog på dens hjemmeside www.folkeskolen.dk. Desuden vil Lærerstuderendes Landskreds informere om konfliktforhold på sin hjemmeside www.llnet.dk
Hvis du bliver i tvivl om, hvordan din egen situation er under en konflikt, om en stilling er omfattet af blokade, om du kan få konfliktstøtte mv., kan du altid kontakte Lærerstuderendes Landskreds på tlf. 3393 9424 eller den lokale kreds af Danmarks Lærerforening.