Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Filmguiden www.scope.dk er et godt opslagsværk, hvor man kan finde alle relevante oplysninger om biografaktuelle film. Men Scopes database indeholder desuden et væld af oplysninger om gamle film, instruktører og skuespillere, omtale og anmeldelser.
Weekendavisen www.weekendavisen.dk/film har alle sine egne filmanmeldelser liggende. Så der er gode chancer for at finde læseværdige tekster om de film, man arbejder med i skolen, og om dem, man for sin egen private fornøjelses skyld henter i den lokale videobutik.
Det Danske Filminstitut www.dfi.dk tilbyder en sand guldgrube af netbaseret undervisningsmateriale både til det generelle arbejde med filmen som medie og til specifikke spillefilm.
Til det generelle arbejde kan man bestille opgaver og temapakker, der indeholder udvalgte film og opgaver til forskellige aldersgrupper med emner som 'Det multietniske', 'Eventyr', 'Middelalder' og 'Filmanalyse'.
To eksempler på undervisningsmateriale til specifikke spillefilm:
'Billy Elliot' handler om en dreng fra et fattigt minearbejdermiljø, som mod alle odds finder sig selv gennem dansen.
Dybest set er filmens pointe at turde stå ved, hvem man er, på tværs af kultur, klasse- og kønsforskelle.
Et vigtigt tema for pubertetsbørn, som undervisningsmaterialet fra Det Danske Filminstitut sætter fokus på.
På den officielle hjemmeside www.billyelliot.com/ er afsnittet om skuespilleren, den 13-årige Jamie Bell, interessant, fordi hans historie på så mange måder ligner filmens hovedpersons.
En sammenlignende analyse af forskellige filmanmeldelser fra Scope og Weekendavisen ville være interessant for de ældste klasser.
'Ringenes Herre' www.sf-film.dk/ringenesherre/
Er du ork eller elver, menneske eller hobbit? Alle rollespils moder, 'Ringenes Herre', lægger op til allehånde identifikationer og aktiviteter. Læs bøgerne, se filmen, leg legen, gå ind i universet - og træd tre skridt tilbage og analyser, hvad det egentlig er, det dybest set drejer sig om - nemlig magtens væsen.
Der ligger utrolig meget materiale på nettet. En enkelt søgning på sider på dansk giver flere tusinde hits. Skidt og kanel mellem hinanden.
Til kanelen hører så absolut Det Danske Filminstituts undervisningsmateriale www.sf-film.dk/undervisning/. Her findes 45 sider med en masse baggrundsviden og forslag til strukturering af projektopgaver og gruppeopgaver om magtens væsen.