"Eleverne ser musik på youtube. Så vi arbejder meget med at bruge ørene i stedet for øjnene", siger musiklærer Gry Ahlmark

”Min vigtigste opgave er at præsentere eleverne for noget nyt”

Lær eleverne at lytte til musik, hav præcise målsætninger for undervisningen og kast dig ud i projekter, du ikke selv mestrer fra starten, lyder musiklærer Gry Ahlmarks gode råd.

Offentliggjort

Gry Ahlmarks tre råd tilmusiklærere

 

Arbejd meget med at lytte tilmusik

Helt præcis målsætning forundervisningen

Prøv projekter af, du ikke selvmestrer

Musiklærerens værksted

 

En række musiklærere vil hver måned fremtil sommer dele erfaringer fra deres musikundervisning påmusiknetværket på folkeskolen.dk. Dette er første interview iserien. Læs de næste ved at oprette dig som bruger og tilmeld digmusiknetværket på folkeskolen.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste år gav Gry Ahlmark (34) sig selv en udfordring. Hun ville lave et undervisningsforløb for sin 3. klasse med fokus på guitaren. Gry Ahlmark spiller ellers klaver, men hun havde længe godt kunne tænke sig at prøve kræfter med guitaren.

"Jeg lærte næsten sammen med eleverne. Men det er megafedt som lærer at prøve noget nyt. Jeg bliver ligesom eleverne begejstret over, at det her kan jeg faktisk godt. Jeg behøver ikke være guitarmesteren, før jeg kan lære eleverne noget", siger Gry Almark

Men hun understreger, at det kræver en stor portion overskud at kaste sig ud i undervisningsforløb med instrumenter, man ikke selv mestrer. Men lærerens begejstring og engagement og forståelse for eleverne smitter af, og hun vil helt sikkert gøre det igen.

"Jeg brugte lidt tid før forløbet på at øve mig. Men jeg kunne ikke meget mere end eleverne", siger hun.

Lyt til musikken

Når Gry Ahlmark bliver spurgt om, hvilke erfaringer fra musikundervisningen, hun gerne vil dele med andre lærere, er det faktisk de små ting i undervisningen som lykkes, hun får lyst til at fremhæve.

"Min vigtigste opgave er at præsentere eleverne for noget nyt. De lytter hele tiden til musik, men det at præsentere dem for noget musik, de ikke har hørt før er vigtigt. Jeg arbejder meget med musiklytning og musikforståelse", siger Gry Ahlmark.

Hun har været musiklærer i indskolingen i seks år på Houlkærskolen ved Viborg. En af de ting, som er blevet mere og mere tydeligt med årene er, at eleverne ikke lytter til musik.

"Eleverne ser musik på youtube.  Så vi arbejder meget med at bruge ørene i stedet for øjnene".

For Gry Ahlmark er den teoretiske dimension af musikundervisningen vigtig.

"Jeg vil meget gerne have, at de både lærer at bruge formal og associativ lytning - altså at der er plads til individuel tolkning og oplevelse af musikken, men at de også lærer at bruge de musikfaglige begreber som mol og dur, taktarter og genre. I musik skal de ligesom i dansk og matematik lære de faglige begreber".

Nodelære

Hun har lige afsluttet et nodeforløb i sin 3. klasse og er glædeligt overrasket over, hvor meget eleverne har lært på blot seks ugers musikundervisning.

"Målsætningen for forløbet var klar. De skal have kendskab til alle G-nøglens noder inden for en oktav. De skal vide, hvad en G-nøgle er. De skal vide, hvordan man skriver noder ind i et nodepapir", siger Gry Ahlmark.

"Jeg oplevede ved nodeforløbet, er at de gik hjem og fandt noder og så begyndte at spille. Det er lidt det samme, som når man lærer alfabetet. Pludselig finder man ud af, at man kan".

Mange af eleverne vil meget gerne arbejde videre med noder. Og det kommer de også til mange gange i løbet af deres skolegang, fortæller Gry Ahlmark.

"Det er en stor hjælp, når de fremover skal lave sammenspil. Fremover kan i højere grad sende dem ud med noder, og så er de ikke helt blanke. De kan faktisk afkode noget selv. Og det er fantastisk, når man som lærer står og skal lave sammenspil med 24 elever".

"Vi skal ikke udvikle stortalenter, men når jeg kan virkelig godt lide, når jeg kan se, at de får lyst til at bygge videre på det de lærer derhjemme. Hvis de har haft et forløb, hvor de selv skal komponere, og så de kommer og viser, at de selv har kunnet afkode noderne og lært at spille Lillle Peter Edderkop. De er så stolte. Det er fedt".