Skønlitteratur

Eventyr fortalt for børn

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af H.C. Andersen

Illustreret af Mads Stage

250 sider, 169,00 kroner

Sesam

Her er knap en femtedel af H.C. Andersens eventyr samlet; 29 i alt. Cirka to tredjedele af dem hører til blandt de kendte, mens en tredjedel af dem er blandt de mindre kendte, for eksempel 'Skarnbassen', 'Fem fra en ærtebælg' og 'Boghveden'. Alle er de holdt i Andersens originale sprog; dog med modernisering af stavemåde. Men med bevarelse af Andersens tegnsætning, der er så vidunderlig aparte i forhold til den aktuelle diskussion om det ene eller det andet komma. Andersen sætter tegn, så oplæseren må juble: Her angives pausen, der antydes betoningen!

Begrundelsen for at anskaffe sig netop denne samling af eventyr kan være, at man får suppleret den kanon, som mange salgssikre Andersen-antologier for børn og undervisning har skabt. Det er berigende at få nogle flere med, så vi kan få øje for, at Andersen er større, end antologifolket har gjort ham til.

På den anden side findes disse og mange flere, ja, alle eventyrene i H.C. Andersens Samlede Eventyr og Historier, som mange skolebiblioteker formodentlig/-håbentlig har.

Begrundelsen kunne så være Mads Stages illustrationer. De er dekorative og sikre, men de er også uensartede i stil, streg og farveholdning; en uensartethed, som sjældent synes begrundet i eventyrenes varierende karakterer.

Der er ikke mange, der i træfsikkerhed når Mads Stage med hensyn til det at indfange dyr i bevægelse; det være sig med hele kroppen eller blot en sansende vibreren med et knurhår eller en agtpågivende drejen med øjet. Og natur- og bystemninger mestrer han. Men så meget stivere forekommer menneskene, som næsten alle matcher Tintin i udtryksnuancer.

Bogen er smukt tilrettelagt, og den udvider skolens smalle Andersen-kanon. Men den virker ikke nyskabende eller -fortolkende. Mads Stage burde have fået denne opgave for 40 år siden, hvor han kunne have udfordret Svend Otto S., Bjørn Wiinblad og Ib Spang Olsen.

Eller også skulle han gennemillustrere enkelteventyr, der udfordrer hans styrkeområder.

Men hold da op, hvor øjet får høns, mus og spurve at nyde i denne bog.

Jens Raahauge