Livet i klassen

Håndbog om børn og unge med diabetes

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Ulla Lendahl med flere (redaktion)

322 sider, 98 kroner plus forsendelse

Diabetesforeningen

Telefon 6612 9006

Desværre er det sådan, at flere og flere børn og unge pådrager sig diabetes. Man ved ikke rigtigt hvorfor, men blandt andet livsstil og stress er mistænkt.

I skolen oplever vi derfor også at få flere elever med denne sygdom.

Heldigvis er det en lidelse, man kan leve med uden væsentlige begrænsninger, omend det kan være besværligt.

Mindre børn tager oftest den slags tilskikkelser med fatning, som en naturlig del af livet, ligesom de kan klare så meget andet. Men unge - specielt i puberteten, som også er den periode, hvor flest rammes af sygdommen - kan føle det som en meget voldsom og uretfærdig skæbne. Det gør ikke ligefrem livet for dem selv og deres omgivelser lettere - som om der ikke var problemer nok i forvejen.

Der er dog hjælp at hente hos Diabetesforeningen, som nu også har udgivet denne sværvægter af en håndbog. Den er med mange, gode og overskuelige artikler af fagfolk beskæftiget med diabetesforskning og -behandling, og der er afsnit om blandt andet unge, ungdomskultur og psyken i relation til det at blive ramt af diabetes i den alder. Foruden naturligvis fakta og praktiske forhold, som er relevante for børnene og de unge selv, forældrene og andre i omgivelserne.

Selv om bogen primært er beregnet for forældre, vil den være en uvurderlig støtte for lærere, som har diabetesbørn eller -unge i klassen. Derfor bør den være en del af lærerbibliotekets tilbud.

Hans Erik Berthelsen