Seksdobbelt pres

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolelederne er udsat for et seks-dobbelt pres skrev Ugebrevet Mandag Morgen i december sidste år. Ugebrevet havde interviewet skolelederforeningens formand, næstformand og sekretariatschef og kom i interviewet frem til det seksdobbelte pres - nemlig det administrative pres, omverdenspresset, det fagpolitiske pres, det økonomiske, det skolepolitiske og så kulturpresset.

Det administrative pres er decentraliseringen, nye arbejdstidsregler med mere, skolebestyrelsen, samarbejdsudvalg, sikkerhedsudvalg og pædagogisk råd. Omverdenspresset er skolens centrale position i informationssamfundet samt krav og forventninger fra forældre og samfund.

Det fagpolitiske pres er, at skolelederne er medlem af den samme fagforening som lærerne. Det økonomiske pres er de begrænsede ressourcer til at gennemføre de store ændringer i folkeskolen for eksempel den nye folkeskolelov og en elevtalsstigning på omkring 20 procent de næste ti år. Det skolepolitiske pres kommer fra regering og Undervisningsministeriet i form af lovmæssige rammer, fra kommunalbestyrelsen i form af mål, rammer og bevillinger samt fra skolebestyrelsen i form af principper for undervisningen.

Endelig kommer det sjette pres - kulturpresset, at ledelsesfunktionen er i modstrid med den udbredte lærerkultur. Angående kulturpresset er skoleledernes formand Hans Martin Jepsen citeret for at sige, at 'som situationen er i dag, har vi meget begrænsede muligheder for at påvirke skolernes kerneydelser, nemlig pædagogikken'. Skolelederne støder hurtigt ind i den barriere, der hedder 'metodefrihed', siger han til Ugebrevet.