Konference om ledelse

Kolding sætter gang i flere skolekonferencer

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En konference om ledelse er undervejs i Kolding. Ligeså er en konference om skolebygninger, og så vil sikkerhedsudvalget blive opfordret til at styrke indsatsen over for anmeldelser af vold og trusler mod lærere.

Viceskoledirektør Bruno Pedersen siger, at hele bygningsdelen vil blive prioriteret højt i kommunen. Der kan blive tale om at inddrage gangarealer eller bygge til på nogle skoler.

Derudover siger Bruno Pedersen, at kritikken af ledelsesstilen på skolerne ikke kommer bag på forvaltningen.

- Vi havde på forhånd en ide om, at ledelsesstilen ville være noget, lærerne ville nævne på grund af indførelsen af den nye skolelov, den nye lederrolle, skolebestyrelsens rolle og overgangen fra lærerråd til pædagogisk råd.

- Det er alt sammen noget, der opleves som problematisk for lærerne, siger Bruno Pedersen.

Formanden for Kolding Kommunes uddannelsesudvalg, Ole Rasmussen (Socialdemokratiet), siger, at man vil nedsætte en gruppe, der skal arbejde videre med ledelsesproblematikken.

- Det skal ske hurtigst muligt. Vi ønsker at vise, at vi mener det alvorligt. Måske skulle man lave ledelsesstrukturen om ude på skolerne. Meget kompetence er lagt ud til skolelederne i dag, og det giver en helt anden dagligdag end tidligere. Det giver også et større pres på lederne, og måske har vi ikke givet dem redskaber, der er gode nok til dette, siger Ole Rasmussen.

Han taler om eventuelt at oprette et før-lederkursus, hvor man netop kunne erhverve sig de redskaber, der skal til for at blive leder.

Ole Rasmussen fremhæver, at man også vil arbejde for at forbedre skolebygningerne, så de lever op til den nye folkeskolelov.

Ikke tomme ord

- Det er et flot initiativ at få udarbejdet en undersøgelse om lærernes psykiske arbejdsmiljø i et lokalområde. Men så er man også moralsk forpligtet til at gå videre med arbejdet nu, siger hovedstyrelsesmedlem i lærerforeningen, Per Thornberg, der bor i Kolding.

- Både på forvaltningsplan og på skoleplan må man tage hånd om problemerne, udarbejde handleplaner for det videre forløb og give de nødvendige menneskelige og økonomiske ressourcer til det videre arbejde. Og det skal ske inden for en overskuelig tidshorisont, så undersøgelsen ikke kun bliver tomme ord.

Per Thornberg fremhæver, at resultatet af undersøgelsen ligger helt på linie med den landsdækkende rapport fra 1994 om lærernes psykiske arbejdsmiljø.

Også han taler om eventuelt at oprette en førleder-uddannelse samt om løbende efter- og videreuddannelse til lederne.

Problemet med vold og trusler på fem af Koldings 16 skoler skal tages op af kommunens sikkerhedsudvalg, mener han. Udvalget må med rapporten i hånden tage fat på de kritiske steder, ligesom de må se på ventilationsforholdene og rengøringen, der af mange lærere er nævnt som et problem.

- Lærerne er sikret anonymitet i undersøgelsen, men der er ingen tvivl om, at de fem skoler selv ved, at de har problemer, så dér må skolelederne og personalet tage dem op sammen, siger Per Thornberg. hela