Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Materialer Sammenspil med Boomwhackers
Boomwhackers er rør i forskellige farver, som eleverne kan spille toner på. De er en god måde at aktivere mange elever til sammenspil på. Jeg har købt et større sæt, så jeg har både bassættet, sopransættet og det diatoniske sæt. Jeg har også de kromatiske sæt, så eleverne kan spille de toner, hvor der er kryds for. Og så har jeg købt octavercaps, som man kan sætte på den ene ende af røret, så ryger tonen en oktav ned. I sammenspilssituationer har jeg tit givet fire elever grundtonen og kvinten i hver deres akkord, så kan de spille med, for så skal de bare skiftes til at spille.
Når man spiller på Boomwhackers, skal man vælge sange med et genkendeligt tema, som har højst et A- og et B-tema. Sange med en simpel rytme til yngre klasser. Vælg sange med 4.-dels- eller 8.-delsnoder - lange toner er dræbende. Opret en gruppe til hver stemme, og sæt eventuelle solister som sang eller andre instrumenter på melodien. Det smarte er, at eleverne kan få noderne i farver, der passer til Boomwhackers' farve.
Boomwhackers
Apps Farver hjælper med at lære noder
MuseScore er et notationsprogram, hvor jeg laver simple melodier på noder, som eleverne kan spille. Ved hjælp af et plugin kan man lave noderne, så de har den rigtige boomwhackersfarve. Plugin hedder notes->colornotes. Det betyder, at man kan skrive noder, hvor hver tone har sin egen farve, hvilket støtter nodeindlæringen. Når eleverne ser noden, så ved de, at den røde er deres, men de ser også, hvor noden er placeret i nodesystemet.
Der findes også forskellige apps online, hvor eleverne kan sætte toner ind i et grid i forskellige farver, og så kan de lytte sig frem, mens de skaber deres egen musik. De kan spille de melodier, de skriver, på Boomwhackers, men for det meste spiller de det bare for hinanden fra computeren. De synes, det er fedt at skabe deres egen musik.
MuseScore og Boomwhacker Composition Google Slides Drag and Drop
Video Musik og gaming i en og samme
YouTube-kanalen Musication er rigtig god, for der er en animeret video, hvor - hvis det for eksempel er "Jingle Bells" - der er en klokke hen over noderne, så eleverne kan se, hvad de skal gøre. En anden sang, jeg bruger på kanalen, er "Popcorn". Her er det et får, som hopper hen over noderne, der har farver.
Eleverne får et Boomwhackerrør hver, så kan de nærmest spille sangene med det samme. Under YouTube-videoen står, hvilke rør der skal anvendes hvornår. Det betyder, at læreren kan dele rørene rigtigt ud, inden man begynder at spille. Der er mange numre i Musication, så man kan vælge de numre, der passer til klassen. Det står også skrevet, om niveauet er easy eller medium. Nogle sange er også lavet, så man kan spille den samme sang i sværere og sværere udgaver.
Søg efter Musication på YouTube