Sverige

Lovforslaget er i strid med FN's Børnekonvention, som er ratificeret i svensk lov, siger forperson for Sveriges Lärare Anna Olskog.

Svenske lærere i protest: "Jeg er lærer - ikke grænsepoliti"

I Sverige er regeringen på vej med et lovforslag, der giver offentligt ansatte pligt til at anmelde illegale indvandrere, de møder i forbindelse med deres arbejde. Lærerforbundet vil yde juridisk støtte til lærere, der nægter.

Offentliggjort Sidst opdateret

"Vi er ikke grænsepolitifolk".

Sådan lød det fra forperson for Sveriges Lärare Anna Olskog, da hun onsdag aften talte foran medlemmer af en række fagforbund for offentligt ansatte på Sergels Torv midt i Stockholm. 

Blandt andet lærere, læger, sygeplejersker, skoleledere og pædagoger var samlet for at protestere imod et planlagt lovforslag, som vil pålægge alle offentligt ansatte at anmelde det til myndighederne, hvis de i forbindelse med jobbet støder på personer, der opholder sig i Sverige uden papirer.

"Jeg og mine lærerkolleger har gennem vores professionsideal erklæret, at vi altid vil beskytte vores elever imod skade. Vi har også lovet aldrig at videregive information, hvis det ikke er til elevens bedste", sagde Anna Olskog i sin tale, skriver fagbladet Vi Lärare

Forbundet Sveriges Lärare har på forhånd lovet sine medlemmer juridisk hjælp, hvis de nægter at angive elever uden papirer.

"Forslaget er et brud på Børnekonventionen, som er svensk lovgivning", har Anna Olskog sagt til Vi Lärare.