Cowi tæt på at blive fyret
For et år siden overvejede Skolestyrelsen at afbryde samarbejdet med testleverandøren. Men Cowi lovede bod og bedring, og nu er kontrakten forlænget med et år.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I marts sidste år bad Skolestyrelsen undervisningsminister Bertel Haarder om hjælp til at få testkonsortiet med Cowi-koncernen i spidsen til at forstå, at der skulle ske ganske alvorlige ændringer i konsortiets præstationer.
Det var blandt andet skandalen med servernedbruddet under afgangsprøverne i 2007 og et ekspertpanels totale dumpning af den første læsetest, der fik styrelsen til at overveje simpelthen at fyre Cowi fra begge kontrakter på henholdsvis de digitale afgangsprøver og de nationale test. Oven i købet oplevede styrelsen, at Cowi ikke tog opgaven med at rette op på testene efter den meget kritiske ekspertrapport alvorligt.
Ikke første gang
Og det var ikke første gang, at styrelsen overvejede at give testleverandøren en fyreseddel:
»I forhold til det videre arbejde bør det efter Skolestyrelsens vurdering genovervejes helt eller delvist at afbryde samarbejdet med Cowi«, skrev Skolestyrelsens ledelse i en indstilling til Bertel Haarder og tilføjede, at det i givet fald kunne medføre, at man for tredje gang ville være nødt til at sende produktionen af testene ud i en udbudsfase.
»Det er helt rigtigt, at vi i marts 2008 overvejede, om vi skulle afbryde samarbejdet helt eller delvist«, bekræfter styrelsens direktør, Martin Isenbecker. »Det gjorde vi på baggrund af de meldinger, vi fik fra vores fagfolk om kvaliteten af opgaverne, for det har hele tiden været meget vigtigt for os, at vi ender med at have en god kvalitet i opgaverne, så testen bliver et pædagogisk værktøj til lærerne. Men heldigvis fandt vi en løsning, for hos Cowi erklærede man, at man ville rette opgaverne til efter vores fagfolks anvisninger, så det gav mening at sende opgaverne til afprøvning. Og dermed var det ikke aktuelt at fyre Cowi«.
Kontrakten forlænget med et år
Den oprindelige kontrakt med Cowi om de nationale test udløber til sommer, men Skolestyrelsen valgte for kort tid siden at forlænge samarbejdet i første omgang ét år, så den løber til og med den 31. juli 2010.
»Situationen nu, hvor vi har skullet tage stilling til, om kontrakten skulle forlænges, er, at vi i Skolestyrelsen mener, at testene er så langt, at vi kan afprøve dem i en pilotfase og sigte mod, at de bliver obligatoriske i foråret 2010. Der har vi brug for nogle, der kan sikre kontinuiteten i testene og drive testene, når de bliver obligatoriske. Og vi har ikke brug for - det er faktisk det sidste, vi har brug for - at skifte leverandør i en situation, hvor vi tror, vi nærmer os målet. Så det er det, der er ræsonnementet«, forklarer Martin Isenbecker.
Afdelingschef Søren Adamsen, Cowi A/S, oplyser, at det ikke alene var Skolestyrelsen, der overvejede at stoppe samarbejdet. Det samme gjorde Cowi-koncernen.
»Men i dag fungerer samarbejdet med Skolestyrelsen godt«, siger afdelingschefen, der ikke har andre kommentarer til fyringstruslerne.