Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I forligsteksten om obligatoriske test i folkeskolen står der højt og tydeligt, at testresultaterne ikke må offentliggøres. Testene skal forstås som et pædagogisk redskab, som læreren kan bruge i sin tilrettelæggelse af undervisningen i forhold til den enkelte elev, understreges det.
Men kort før Folkeskolens deadline siger uddannelsesdirektør i Undervisningsministeriet til Jyllands-Posten:
»Det overvejes at offentliggøre et landsgennemsnit af testresultaterne, som man kan måle sig med. Det skal forligskredsen forhandle videre om«.
Dét forklarer måske en forvirrende udtalelse, som undervisningsminister Bertel Haarder kom med i den pressemeddelelse, der præsenterede testforliget for offentligheden.
»Nu bliver det lettere at finde frem til og dokumentere god praksis, så vi kan forbedre skolen ved at fremhæve og rose det gode i stedet for at fortsætte med at sprede mismod over de middelmådige resultater«.
Direkte adspurgt oplyste Bertel Haarder i hvert fald til Jyllands-Posten, at forskere foruden ministeriet vil få adgang til testresultaterne.
Louise Frevert, uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, er overrasket. »Jeg er helt uforstående over for, at der skal udarbejdes et landsgennemsnit af de nationale test. Det bryder jeg mig ikke om. Jeg vil ikke være med til at udstille børn og rangordne skoler«, siger hun.
Også Christine Antorini er desorienteret. Netop Socialdemokraterne har kæmpet for, at testresultaterne ikke må blive offentliggjort.
»Det må jeg høre nærmere om, før jeg tager stilling til, om det er fornuftigt eller i strid med det, vi har aftalt«, siger hun.
Formand for DLF, Anders Bondo Christen, siger: »Hvis der bliver offentliggjort et landsgennemsnit, vil vi få et hysteri, der bliver værre end ved offentliggørelsen af Pisa-undersøgelsen«.
Tavshedspligt
»Oplysninger om testopgaver og testresultater er fortrolige og må ikke offentliggøres. Uberettiget videregivelse eller udnyttelse af oplysninger om testresultater kan straffes i medfør af straffelovens regler om tavshedspligt«.
Aftale mellem regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti om ændring af folkeskoleloven.
»Vi er nervøse for, at der efter en årrække kan opstå en debat om offentliggørelsen af resultaterne. Når testene er obligatoriske, findes der en reel mulighed for at sammenligne elever og skoler med hinanden« Formand for Danske Skoleelever Alexander Grandt Petersen